Внимание! Откриха опасни антитела, които влошават Ковид-19

Учени от университета Йейл в САЩ установиха, че определени антитела вместо да подпомогнат възстановяването на организма от Ковид-19, могат сериозно да го влошат. Това съобщиха ТАСС и британските "Гардиън" и "Дейли мейл".


Сред виновниците за тежкото протичане на новия коронавирус се оказват и т.нар. автоагресивни антитела, или с други думи - "неправилни" антитела, които са открити в голямо количество в кръвта на пациенти с Ковид-19. Опасността идва оттам, че те атакуват органи, тъкани и самата имунна система на организма.

Колкото повече такива автоагресивни антитела се съдържат в кръвта на заразените, толкова по-тежко протича инфекцията, твърдят изследователите, пояснявайки, че наличието на различни видове "неправилни" антитела може да усложни заболяването.

Учените предупреждават, че резкият скок в броя на автоагресивни антитела при зараза с новия коронавирус може да доведе до проблеми със здравето в дългосрочен план. Този тип антитела са способни да остават в организма дълго след победата над инфекцията, уточняват още те.

Четете още: Най-популярните митове за ваксините за Ковид-19

През декември раздаваме страхотни награди. За да спечелите, кликнете тук.