Автор
Woman.bg

Броколито може да покаже дали сме болни от рак

Повече движение и повече пресни зеленчуци, по-малко мазни и пържени храни, никакъв алкохол и никакви цигари – тази формула е известна на всички, които държат да живеят здравословно. Ние обаче ви предлагаме и списък от продукти, които са достъпни навсякъде и ще ви предпазят от развитие на рак.

Броколи

Това е най-близкият роднина на карфиола. За профилактика срещу ракови заболявания са подходящи всички видове зеле – бяло и червено зеле, карфиол, алабаш, къдраво зеле... Но броколито е абсолютен лидер по съдържание на сулфорафан.

Това растително органично съединение е способно да стимулира извеждането на канцерогени от човешкия организъм и има забележим антибактериален ефект. Броколито не случайно оглавява списъка на продуктите за профилактика срещу рак – в редица страни по света са били проведени изследвания, в резултат на които лекари, фармацевти и специалисти по здравословно хранене са се убедили в ползотворното действие на този зеленчук.



Доказано е, че редовната консумация на броколи в суров вид понижава риска от развитие на рак на гърдата, на пикочния мехур, на матката, на черния дроб и на дебелото черво. Освен това зеленчукът може да предскаже дали ще имате рак! Броколито съдържа вещество, към което са чувствителни хората с предразположеност към рак. Те не могат да ядат броколи, защото им се струва горчиво.

Термичната обработка на този продукт намалява полезния му ефект, затова ви съветваме да ядете броколито именно сурово. В интернет ще намерите много рецепти за вкусни салати с броколи.

Домати

Ликопин – ето това е причината да обичате домати и да ги ядете по-често. Този червен каротиноиден пигмент е чист антиоксидант. Ликопинът е способен да потиска вредната микрофлора в червата, да защитава клетките в човешкия организъм от свободните радикали, да предотврати възникването на атеросклероза, да нормализира холестериновия обмен в храносмилателната система и какво ли още не.

Най-важното, което трябва да знаете е, че според проведените медицински изследвания ликопинът е способен да предотврати опасния за жените рак на ендометриума. Мъжете също могат да наблегнат на доматите, за да се предпазят от злокачествени тумори на простатата, стомаха и белите дробове.



Това вещество е уникално, защото може не само да предотврати възникването на нови тумори, но и да забави растежа на вече налични такива. Една чаша хубав доматен сок веднъж седмично и салати от пресни домати през летния сезон – това е не само вкусно, но и полезно.

Горски плодове

Това е най-вкусното и красиво лекарство на света, живо удоволствие за очите и за небцето. Когато берете горски ягоди, малини или боровинки, имайте предвид, че се занимавате с профилактика срещу рак. Малините и ягодите са богати на елагова киселина, която е силно противораково съединение.

Ягоди, касис, къпини, вишни, боровинки – всичките те са пълни с антиоксиданти и други вещества, които предотвратяват възникването на тумори. Черните и сините боровинки и къпините съдържат антоцианидини и проантоцианидини – мощни антиоксиданти, които буквално унищожават раковите клетки.



По съдържание на фитонутриенти обаче лидер е черната малина. Хапвайте си от този плод за профилактика срещу рак на хранопровода, червата, кожата и устната кухина. Разбира се, за лечебен ефект трябва да ядете малините пресни, през сезона на узряването им, а не във вид на сладко.

Чесън

Това двегодишно луковично растение е известно с бактерицидното си и имуностимулиращо действие, но съдържа и алицин – мощен антиоксидант, който изчиства клетките от свободните радикали.

В чесъна има и фитонциди, които предотвратяват натрупването на канцерогени в стомаха и червата. Ястията със суров чесън действат профилактично срещу рак на гърдата и на храносмилателните органи.



Можете да добавяте чесън в зеленчуковите си салати или да го режете на малки парченца, които да преглъщате с вода като хапчета, ако не искате да имате чеснов дъх през деня.

Лукът има същите свойства. В това са се убедили учените, които са се заинтересували защо китайците страдат от рак по-рядко. Оказало се, че причината е богатото на лук и чесън меню.

Бобени култури

Фасул, леща, грах, соя – в много страни те се смятат за „храната на бедняците“. Е, толкова по-зле за богатите. Голямото количество бобени култури в менюто е истински удар по раковите клетки. „Бобчетата“ съдържат растителни белтъчини, витамини, микроелементи и влакнини, които нормализират храносмилателната система.



Можете да включите в менюто си бобени култури за профилактика срещу рак на гърдата и на червата. Соята пък облекчава състоянието на болния след химиотерапия.

Орехи

Орехите са си спечелили славата на профилактично средство срещу рак след прецизни научни изследвания. В САЩ например учените са установили, че съдържащият се в орехите холестерол е способен да потиска растежа на туморите. Орехите са особено препоръчителни за профилактика и лечение на рак на гърдата. Като приятен бонус получавате и предотвратяване на остеопорозата.



На мъжете също ще им бъдат полезни по няколко ореха на ден – това е чудесна профилактика срещу рак на простатата и средство за укрепване на кръвоносните съдове. Мъж, който обича орехи, ще запази за по-дълго „мъжките“ си физиологични функции.

Зелен чай

Антиоксидантния ефект на зеления чай се дължи на високото съдържание на полифеноли. Черният чай също ги съдържа, но в по-малки количества.



Способността на зеления чай да блокира свободните радикали, които причиняват рак, е потвърдена статистически – в Япония, Китай и други азиатски страни, в които тази напитка е особено популярна, значително по-рядко се наблюдават случаи на рак на панкреаса, простатата, храносмилателните органи и гърдата.

Билки

За начало подчертаваме, че никой лекар-онколог няма да ви препоръча да се лекувате от рак само с билкови отвари, но лечебното действие на някои билки и растителни екстракти оказва профилактично и донякъде терапевтично действие.

Много от полезните растения сте виждали през лятото на село или в близката гора. Сред тях са божурът, лайката, растението змийско мляко и дървесната гъба чага. Те мога да подобрят дейността на бъбреците, сърцето и храносмилателната система.

Бучинишът, змийското мляко, глогът, маточината и копривата намаляват вредното въздействие на токсините върху клетките.

Без да го знаем, ние буквално стъпваме по чудодейни лечебни средства. Сред тях са коренът и цветовете на репея, хмелът, детелината, жълтият кантарион, листата на горските ягоди, корените на блатния аир, комунигата, калината, глухарчетата, пелинът – всичките ще ги намерите във всяко поле или гора до вашия град.



Трябва обаче да внимавате – някои билки могат да ви навредят. Като всяко лекарство и при тях си има противопоказания.

Броколито безусловно е лидер в този списък. Високото съдържание на индол и сулфорафан доказано има комбинирано действие – и антиоксидантно, и активиращо детоксикацията на черния дроб, в резултат на което се обезвреждат токсините в организма. Трябва обаче да имате предвид, че броколито и другите видове цветно зеле са противопоказни при хипотиреоза (следствие на нарушение на дейността на щитовидната жлеза), тъй като понижават допълнително функциите на панкреаса. Ликопинът, който се съдържа в доматите, е мощен антиоксидант. Но! Доматите, като представители на семейство картофови, съдържат и много лактин, който трябва да се избягва при повечето чревни и кожни заболявания.

Противораковите свойства на някои продукти са очевидни и е добре да ги включите в менюто си при налично онкологично заболяване или повишен риск от развитие на такова. Важно е обаче да планирате храненето си в съответствие с индивидуалните си физиологични особености. Непременно се консултирайте с лекуващия си лекар!

Четете още: Киселото мляко намалява риска от рак на белия дроб