България сега: Най-висока смъртност от COVID, фалшиви сертификати по 300 лв. и бъдеще за децата ни? Дали?

Внимание: прилагам кратка ретроспекция на изминалата 2020 г., примесена с не много оптимистичен поглед върху настоящето, а за бъдещето...едва ли някой иска да мисли за него в тези условия. Така.

От много, много отдалеч се зададе вирусът Ковид-19, който само за няколко месеца преобърна целия свят, а с него и нашата малка България. Не вярвахме в тая зараза, затвориха ни, когато имаше твърде малко болни, за да повярваме, че короната е заплаха и само след няколко месеца, в края на безгрижното лято, разбрахме за какво иде реч. Знам, че някои все още не вярват в пандемията и степента на опасност за здравето, а и живота, но всеки има право да мисли или да не мисли, каквото си пожелае. Продължаваме нататък.

Последва тежка зима с критичен брой разболели се, но в края на кошмарната 2020-а изгря лъч светлина в края на тунела, когато светът научи, че вече има ваксина срещу Ковид-19.



След вълната от радост и борбата за нареждането на опашка за чакащи да се ваксинират обаче, у нас се настани и сянката на съмнението. Дали ваксината наистина ще ни предпази, дали няма да нанесе други вреди върху нас, дали пък няма да ни чипират. Знаете си ги. Но поради твърде ниския брой на ваксинирани и още повече заради новите мутации на коронавируса, за които вече знаем, че могат да пробият защитата, мерките свързани с пътуванията в чужбина, работата на медицинските заведения, училищата, детските градини и други подобни, бяха затегнати. Вече на много места имат достъп единствено ваксинирани, доказано преболедували или тествани с отрицателна проба. Само че това доведе до една нова епидемия – тази на фалшивите сертификати. И тук е време да спомена повода за този материал, а именно поредния срам за нас.

Гръцки лекари бяха заловени с фалшиви сертификати, издадени в България“ е заглавието, което вероятно е накарало много от вас да цъкат с език. Или пък изобщо не ги е докоснало, но си струва да му обърнем внимание, вярвайте ми.

В момента в южната ни съседка тече разследване, всъщност ако трябва да бъдем точни - „мащабна проверка“ за фалшиви сертификати и сред тях са и такива, издадени у нас. Не е изненадващо, ние сме си царе на далаверата, а пък да пътуваш и работиш, без да се ваксинираш, но официално да си си имунизиран, си е чиста проба далавера. И получаваш вълшебното листче с фалшива информация само срещу 300 лв. И гръцки лекари са се възползвали от „офертата“ и дори отскочили до България по време на дежурство. Официално обаче, те са пътували, за да дойдат и да се ваксинират, което само по себе си е меко казано странно, при положение че са можели да се имунизират и в болницата, в която работят.



И за да пресъздам още по-ясно цветущата картина на заблудата и схемите в гръцките болници, цитирам информацията, изложена в сайта на БНТ:

„На няколко места констатираха, че са имунизирани повече лица от наличната ваксина за деня. На остров Санторини има издадени отрицателни тестове на лица, които никога не са регистрирани за проби в лабораторията.
Лекар в друга болница сменя положителна проба на болен от коронавирус и издава на свой здрав колега удостоверение за наличие на антитела, за да остане на работа.
Постоянно здравното министерство получава информация за подобни случаи, като не се знае в какви мащаби е тази престъпна дейност по информация на властите.“

Парламентът в Атина е въвел глоба за въвеждане на фалшиви данни в размер на 5000 евро.

Сигурно много от вас са чували свои познати, заклети противници на ваксините срещу Ковид-19, как ще си набавят фалшив сертификат за ваксина, с който ще могат да обикалят по Европата и където другаде си поискат, без да са имунизирани в действителност. И истината е, че всеки има право да желае или да не желае ваксина за себе си. Всеки има право да се съмнява и да вярва, в каквото намери за добре. А и да не се заблуждаваме – никой не копнее да му бъркат с клекча в носа и гърлото за поредния PCR и да дава нескромни суми за неприятното преживяване всеки път, когато пътува. Но дали не е малко безотговорно да излъжеш, че си имунизиран срещу болест, която може да е в теб, дори и безсимптомно и да я разнесеш със себе си?



И в този случай не става дума за профани, а за медицински лица, които със сигурност са участвали в борбата с вируса. Или поне не са тотално откъснати от всичко, което се е случвало и продължава да се случва в болниците. Дали е възможно лекари да вярват на конспирациите, че всичко е с цел маркетинг и подпомагане на фармацевтичната индустрия, или че просто медиите преувеличават степента на опасност? Любопитно би било не толкова защо гръцките медици са избрали България, за да си осигурят фалшиви сертификати, за да не бъдат освободени от работа, а защо не желаят да получат ваксина, при положение, че с професията си всекидневно са изложени на риск от зараза? Това би бил много логичен въпрос, за чийто отговор, признавам си, не бих могла да се досетя. И още един – толкова ли медицинските лица не вярват в положителния ефект на ваксините, та чак са готови да рискуват лекарските си права (защото за подобно престъпление като фалшифициране на сертификат за ваксина би трябвало да се случи точно това по закон) в името на това да не се ваксинират, но да запазят работното си място и да могат да пътуват свободно?

И за финал отбелязвам няколко сериозни негативни последствия от фалшивите сертификати:

Стимулът на българите да се ваксинират намалява драстично, след като могат да си осигурят драгоценното свидетелство и само срещу една купчинка пари

Разрастването на пандемията продължава и все повече хора се заразяват

Броят на официално „ваксинираните“, които са заразени или починали в следствие на боледуването от Ковид-19, нараства драстично, което губи доверието в ефективността на ваксините


И да преговорим отново – всеки има правото да желае или не желае ваксина, но епидемията от фалшиви сертификати със сигурност няма да направи положението по-розово.

Четете още: 3 000 заразени на ден, ако пуснем децата на училище?