Обичате ли бургери, наденички, бекон и изобщо всякакво червено месо? Ако отговорът е „Да“, сега е моментът да ви развалим настроението, но може би и да ви спасим здравето. Знаете ли, че консумацията на червено месо и то в големи количества може да доведе до ранна смърт?

Според скорошни проучвания прекалено честото хапване на апетитното месо увеличава риска от сериозни смущения в здравето. Може да ви застигнат болести като диабет тип 2, някои видове рак и сърдечни проблеми, които пък съкращават живота.



Лекарите са категорични, че ако всеки път, в който възнамерявате да консумирате червено месо, го замествате с риба или зеленчуково ястие, ще намалите риска от смърт през следващите 8 години със 17%. Важно е да залагате на храни, богати на протеини като яйца, пълнозърнести изделия и риба. Сведете консумацията на говеждо, свинско и агнешко до минимум и със сигурност няма да съкратите живота си.



Важно е да отбележим, че червеното месо е още по-нездравословно и опасно, когато е преработено. Ако го консумирате в този вид, ще увеличите риска от животозастрашаващо болести.

Желателно е да внимаваме какво хапваме, за да бъдем в добро здраве по-дълго време. Консумирайте повече здравословни храни като плодове, зеленчуци, яйца, риба, пилешко и пълнозърнести изделия, за да се радвате на хубав живот.



Четете още: Пийте точно това, за да сте щастливи!