Чесънът е подправка, често използвана за овкусяване на ястия. Все по-често той се използва за медицински цели - за да предпазва от много заболявания или, според някои, дори да ги лекува, пишат от dieti.info

Преди да използвате обаче чесънът за лечение е препоръчително да се консултирате с лекар. Никога не замествайте другите форми на предписано лечение с него!

Какви все пак са ползите от този така обичан от някои и така мразен от други зеленчук за здравето ни, според данните от най-новите изследвания:

Чесънът ограничава производството на холестерол

Той може да играе ключова роля в понижаването на нивото на холестерола. Според изследване, проведено в Института Линус Паулинг той доказано понижава формирането на холестерол от чернодробнте клетки. Това може да има позитивно влияние върху здравето, тъй като високият холестерол се свързва с втвърдяването на артериите и развитието на сърдечни заболявания.

Чесънът предпазва от рак на стомаха и дебелото черво

Според данни същия институт, високият прием на чесън защитава от рак на дебелото черво или стомаха. Този ефект не е потвърден за други видове рак. Може да повишите приема си на чесън като го консумирате в суров вид – пресен, на скилиди, както и под формата на хранителна добавка - таблетки или капсули.



Чесънът понижава кръвното налягане

Ако имате високо кръвно, употребата на чесън може да ви помогне да го намалите в здравословните граници. Този ефект обаче се наблюдава и при хора с нормално или ниско кръвно налягане (хипотония).

Чесънът лекува някои гъбични инфекции по кожата

Консумирането му може да е форма на лечение за някои гъбични инфекции по кожата. Според резултатите от някои изследвания прилагането на гел от чесън върху кожата има позитивно въздействие върху облекчаването на тези инфекции. Тъй като е трудно всеки сам да прецени нужно ли е ползването на такъв гел, е най-добре предварително да се консултирате с вашия лекар или специалист.