Автор
Весела Георгиева

Да си го кажем: Влияе ли проблемът с щитовидната жлеза на секса?

Ново проучване в Обединеното кралство сред хора, диагностицирани с нарушения във функцията на щитовидната жлеза, разкри нещо много страшно. А именно, че проблемите с жлезата могат да имат опустошително въздействие върху сексуалното и психическото здраве на засегнатите хора.

Близо три четвърти (71%) от анкетираните смятат, че здравословното състояние е повлияло негативно на сексуалния им живот. 70% от участниците в проучването са споделили, че имат ниско либидо, а 44% от анкетираните мъже са посочили еректилната дисфункция като следствие.

Намалено сексуално удовлетворение (26%) и по-трудно достигане до оргазъм (21%) са някои от другите оплаквания.



И не става въпрос само за секса. 88% от хората са имали проблеми с психичното здраве в резултат на състоянието си, включително лошо настроение (76%), неспособност за ясно мислене или концентрация (71%), липса на мотивация (70%), чувство, че са неразбрани (55%) и безсъние (52%).

Изчислено е, че един на всеки 20 души може да има заболяване на щитовидната жлеза и докато навременното лечение може да помогне за облекчаване на много от симптомите, забавянето на диагностицирането носи със себе си изтощителни здравословни проблеми.

Д-р Наташа Фернандо, личен лекар и ръководител на отдела за клинични постижения в Medichecks, обяснява: „Нарушенията на щитовидната жлеза са трудни за разпознаване, тъй като много от симптомите, като силна умора, наддаване на тегло, мускулни болки, депресия и по-бавно, затруднено движение, могат също да бъдат свързани с много други заболявания."

Много от хората не споделят за проблемите си и това допълнително затруднява лекарите да им поставят правилната диагноза.

„Но ако либидото ви е намаляло силно или сте се сблъскали с еректилна дисфункция, не трябва да страдате мълчаливо. Трябва да го споделите с личния си лекар.", казва още специалистът.

Ето кои са другите симптоми, сигнализиращи за намалена функция на щитовидната жлеза:

- умора
- чувствителност към студ
- качване на тегло
- запек
- депресия
- забавени движения и трудно съсредоточаване
- мускулни болки и слабост
- мускулни крампи
- суха и люспеста кожа
- чуплива коса и нокти
- загуба на либидо (сексуално влечение)
- болка, изтръпване и усещане за изтръпване в ръката и пръстите (синдром на карпалния тунел)
- нередовен цикъл или обилен цикъл


Симптоми на повишена функция на щитовидната жлеза:

- нервност, тревожност и раздразнителност
- хиперактивност
- промени в настроението
- трудно заспиване
- чувство на умора през цялото време
- чувствителност към топлина
- мускулна слабост
- диария
- необходимост от пикаене по-често от обикновено
- постоянна жажда
- сърбеж
- загуба на интерес към секса

Ако имате някой от тези симптоми, задължително посетете специалист. Не се самолекувайте.