През последните месеци дезинфектантите за ръце се превърнаха в неизменна част от всекидневието ни. Миенето на ръцете вече не ни е достатъчно, заради което прибягваме към почистването и с гелове. С времето се появиха също толкова разногласия за ефективността на тези дезинфектанти, колкото и за ефективността от маските. Някои скептици дори застанаха зад твърдението, че прекомерната дезинфекция и използването на гелове за ръце може да ни изиграе лоша шега, като отслабне имунната ни система.



Теорията, че дезинфектантите за ръце могат да „разглезят“ тялото ни и то да изгуби способността да се самозащитава от вируса, звучи логично, но истината е, че няма никакви доказателства за това. Също така няма причина и да твърдим, че прекалено честото миене на ръце вреди на здравето ни. А колкото до дезинфектантите – препоръчително е да използваме такива, които съдържат поне 60% алкохол, за да убият бактериите, които сапунът и топлата вода не могат. Редица експерти са категорични, че геловете за ръце, които са на алкохолна основа, не могат да повлияят негативно върху имунната ни система – те просто елиминират микробите от нас. Единственият неприятен ефект от тях и честото миене на ръцете е изсъхването на кожата, което може да бъде поправено лесно с нанасянето на по-мазен крем за ръце и тяло.

Според много лекари по света в момент на пандемия не съществува понятие като „прекомерна хигиена и прекомерно миене на ръцете“. Нито един дезинфекциращ продукт не би могъл да ни превърне в лесна мишена за Ковид-19, така че къпете се, мийте се и се деизнфекцирайте на воля!



Четете още: Доколко е вреден натриевият глутамат