Автор
Ива Петрова

Доколко е вреден натриевият глутамат

Натриевият глутамат вече се възприема от хората като нещо ужасно, привържениците на здравословното хранене направо треперят от него. Но дали това вещество е наистина чак толкова вредно и опасно?

Като природно явление

Натриевият глутамат е признат „подобрител на вкуса“, който придава на хранителните продукти по-ярък и осезаем вкус. За пръв път е получен по изкуствен начин през 1908 г. благодарение на учен от Токийския университет. Тогава човечеството узнало, че става дума за една простичка сол на глутаминовата киселина – ключова аминокиселина, която се намира в състава на повечето белтъчинни субстанции на планетата.

По думите на експерти, за промишлен синтез на натриев глутамат са селектирани специални бактерии, които се използват и до ден днешен. Тези бактерии получават храна от остатъчни продукти от производството на захар, насищайки суровината с амоняк. В резултат на химичната реакция се получава глутамат, който впоследствие се преработва на малки кристали – и тях вече получаваме под вид на „прахче“. Като цяло натриевият глутамат има природен и натурален произход.

Кодовото му име по опаковките е Е621. Сигурно сте свикнали да слушате колко са вредни Е-тата, но точно в този случай е излишно да се плашите от Е-то. Дори и аскорбиновата киселина се отбелязва с Е (витамин С). Трябва да споменем и факта, че всичките продукти с „Е-та“ са минали проверка и са били признати за безопасни, преди да се озоват на масовия пазар.



Доколко е вреден глутаматът?

Може би сте чували за „синдрома на китайския ресторант“. Това понятие подразбира болестно състояние, включващо главоболие, световъртеж, усещане за тежест в гърдите, гадене, повръщане и алергични реакции. Дълго време този синдром бил погрешно свързван с влиянието на натриевия глутамат. След редица проучвания обаче учените стигнали до извода, че тези симптоми могат да възникнат от редица други фактори, зависещи от индивидуалната толерантност към хранителни продукти. До ден днешен не е доказана пряка зависимост между „синдрома на китайския ресторант“ и натриевия глутамат.

Според повечето експерти натриевият глутамат е напълно безопасна добавка и може да присъства дори и в детски храни.

Продукти, съдържащи естествен натриев глутамат

Както споменахме, натриевият глутамат е вещество с абсолютно естествен произход. Следователно се образува в хранителните продукти по естествен път. Сигурно се досещате, че това са продуктите, които усещаме като по-вкусни – сирена, месни продукти и колбаси, морски дарове, узрели домати, гъби, целина, грозде, соев сос и други сосове (сос от стриди, аншоа и т.н.), както и различни видове водорасли.

Един от „изненадващите“ продукти с високо съдържание на натриев глутамат е човешката кърма, в която има вкус „умами“, колкото и в месен бульон. Впрочем, същата аминокиселина се съдържа и в зеления чай. В Япония хапват доста соев сос и пият доста зелен чай – и там показателят за продължителност на живота е сред най-високите на планетата. На столетниците там натриевият глутамат явно не им вреди.



Четете още: 9 коварни хормона, заради които приличаме на плондери след карантината