Доматеният сок предпазва от рак на гърдата

20 декември 2013 | 12:06
1991
0
0

Чаша доматен сок на ден предпазва от рак на гърдата, показва американско изследване.

Доматеният сок помага за произвеждането на хормон, за който се смята, че предпазва от заболяването. "Ползата от приемането на много домати и доматени продукти дори за кратко беше доказана от нашето изследване", съобщиха американски учени.

Те допълниха, че жените могат лесно да приемат полезно количество домати. Например една чаша доматен сок на ден съдържа достатъчно количество от веществото ликопен, за което се смята, че предпазва от рак на гърдата.

Ликопенът придава на доматите наситения червен цвят. Хората, които не пият доматен сок, могат да пробват с купа доматена супа, или спагети с доматен сосq или малко кетчуп. Учените от университета Рутгерс изследвали нивата на хормона при 70 жени на възраст над 55 години, след което ги помолили да приемат доматен сок в продължение на десет седмици.

Всички били или с наднормено тегло, или имали роднина, болна от рак на гърдата, което увеличава риска от заболяването и при тях самите. Количеството ликопен, съдържащо се в чаша доматен сок, увеличило нивата на хормона адипонектин с 9%, установили учените.

Този хормон участва в регулирането на нивата на мазнините и наднорменото тегло, които увеличават риска от рак на гърдата. Нивата на хормона нараснали най-много при по-слабите жени. Доматите са най-добрият източник на ликопен, но малки количества от веществото се съдържат също в гуавата, дините, кайсиите и розовия грейпфрут, пише БГНЕС.

Четете още: Витамини за зимата

Още по темата

Коментари

Добави Коментар