Дори да имаме ваксината, близо 40 % от българите отказват да си я сложат - какво правим тогава?

37 процента от българите няма да си сложат ваксина срещу Ковид-19, а скептичите настроения за пандемията растат. Това са заключения от изследване, проведено от Световната здравна организация за България, заяви доц. Михаил Околийски.

Изследването констатира още висока степен на т.нар пандемична умора - хората не искат да възприемат "новия" начин на живот, свързан със социална дистанция и спазване на мерки. Умората не е само в България, в много европейски страни положението е сходно.

От друга страна днес стана ясно, че Европейският съюз е одобрил договора за 300 милиона дози от ваксината срещу Covid-19, разработени от Pfizer и BioNTech. По-рано двете компании заявиха, че експерименталната им коронавирусна ваксина показва над 90% ефективност.

Властите в Германия са заявили, че се очаква ваксината да бъде пусната в първите месеци на 2021 г.

Одобрени са и няколко други договора, което ще осигури на държавите от ЕС близо милиард ваксини.

Ваксините ще бъдат доставени по едно и също време на всички държави-членки.


"Според моята информация съответният договор е на път да бъде подписан“, каза Петер Лизе, европейски депутат, който който отговаря за здравни въпроси в най-голямата група в Европейския парламент, включваща десноцентристките законодатели. "Има споразумение европейците да бъдат снабдени със стотици милиони ваксини", добави той в изявление по имейл.

По-рано днес пък доц. Мангъров заяви в ефира на БНР, че "това, което отличава коронавируса от останалите вирусни инфекции, характерни за този сезон, е, че при тях острата фаза е 4-5 дни, при Covid-19 острата фаза е от 13 до 15 дни - доста по-дълго от това, с което сме свикнали да се срещаме всяка година". И подчерта, че става дума за вирусни изменения, които не са бактериални и не се лекуват с антибиотици.

"Това е вирусна инфекция, за която няма дефинитивно лечение - нито ремдесивирът, нито кръвната плазма - няма нещо, което да се даде и да му мине на човека. Тези хора се нуждаят от грижи", каза инфекционистът.


"Ако ставаше с даването на два или три антибиотика, щяха да се дават и да няма проблем. Това е вирус, който не се лекува с антибиотици... На никого не сме отказали антибиотици. Трябва максимално щадящо да се дават на човека нещата, от които има нужда - на първо място това е кислород", коминтира доцентът. И повтори отново препоръката си за "супички, чайчета и аспирин". Според него, личните лекари не трябва да изписват антибиотици още в началото на лечението.