Автор
Антония Дамянова

Джинджифилът: Ползи от консумацията му и кой трябва да го избягва!

Джинджифилът е една от най-популярните подправки. Съдържа много активни вещества, които укрепват имунната система и помагат при различни видове заболявания.

Джинджифилът се счита за една от най-древните подправки. Жителите на Югоизточна Азия започват да го отглеждат преди няколко хилядолетия. Джинджифилът се споменава в древните китайски, индийски и персийски трактати по медицина като тонизиращо, антипиретично и пречистващо средство. Почти една трета от целия джинджифил в света се отглежда в Индия.

Най-често джинджифилът се продава под формата на зрели корени, изсушен прах, кисели или захаросани парчета. Освен това в продажба може да се намери джинджифилово масло или екстракт от корен. Джинджифилът е и част от много продукти – азиатски сосове, газирани напитки, смеси от подправки. За да се разгърне напълно лечебният ефект на подправката, лекарите препоръчват използването на пресни корени.



Важно е да се знае, че тази удивителна подправка има както своите благотворни качества и ползи за здравето, така и своите вреди. Кой може да я консумира и кой трябва да я избягва, вижте в следващите редове:

1. Помага при настинки

Джинджифилът загрява и предизвиква активно изпотяване. Чаша чай от джинджифил едва ли ще бъде пълноценен лек за настинки, но ще помогне за затоплянето и облекчаването на симптомите на заболяването.

2. Полезен за храносмилането

В традиционната медицина джинджифилът често се използва като лек за стомашно-чревни разстройства. Доказано е, че подправката помага при подуване – активните ѝ вещества ускоряват разграждането на газовете и отделянето им. Джинджифилът също така стимулира производството на панкреатични ензими, подобрявайки храносмилането и ускорявайки метаболизма. И накрая, джинджифилът е ефективно лекарство срещу гадене, включително такова, което се появява по време на бременност или химиотерапия.

3. Ефективен при диабет

Проучвания сочат, че джинджифилът може да понижи кръвната захар. Освен това противовъзпалителните свойства на джинджифила помагат за облекчаване на вторичните симптоми на диабета – подуване и възпаление.

4. Помага за нормализиране на теглото

Подправката намалява кръвната захар и стимулира производството на ензими, отговорни за разграждането на мазнините. Освен това е доказано, че джинджифилът удължава усещането за ситост.



5. Намалява менструалната болка

От векове джинджифилът се използва като ефективно средство за лечение на дисменорея, синдром на болка, който придружава менструацията. Според проучване от 2009 г. добавянето на 250 мг джинджифил (парче с размера на малка таблетка) два до три пъти на ден може да облекчи болката от дисменорея толкова ефективно, колкото популярното болкоуспокояващо ибупрофен.

6. Джинджифилът помага при артрит и възпаление

Джинджифилът съдържа гингерол, фенолно съединение, което придава на корена остър вкус. Има силни противовъзпалителни свойства. В традиционната медицина джинджифилът се използва за лечение на заболявания на ставите – артрит и артроза. Проучване от 2014 г. доказва, че джинджифилът е ефективен за облекчаване на болката при възпалени стави, както и за увеличаване на тяхната подвижност.

7. Убива бактериите

Джинджифилът е и ефективен антибактериален агент. Учените са доказали, че той предпазва устната кухина от няколко вида бактерии, които причиняват пародонтоза и други заболявания на венците. Джинджифилът е ефективен и срещу гъбични заболявания, като кандидоза.

8. Предпазва сърцето

Джинджифилът има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система – разрежда кръвта, понижава кръвното налягане и предпазва сърцето от коронарна болест. В същото време, според проучване от 2017 г., колкото повече джинджифил е консумирал човек, толкова по-изразен е този ефект.

Хората със здрав стомашно-чревен тракт могат да ядат джинджифил всеки ден, но не повече от 3-4 г. На бременните жени не се препоръчва да консумират повече от 1 г. Но тези, които страдат от стомашни или бъбречни проблеми, трябва да се консултират с лекаря си за допустимата дозировка на подправката. Пресният джинджифил може да бъде заменен с лекарства или хранителни добавки, които съдържат неговите екстракти.

Противопоказания за джинджифила

Джинджифилът може да помогне при много заболявания, но трябва да сте много внимателни с него. И със сигурност не си струва да го превръщаме в лек за всички болести.

Има противоречия относно безопасността на употребата на високи дози джинджифил по време на бременност, особено в по-късна бременност.

Основната опасност от джинджифила е отрицателният ефект върху храносмилателната система. Като всяка пикантна храна, тя дразни стомаха и може да причини киселини, диария и чревно разстройство. Много терапии с джинджифил включват ядене на празен стомах или приемане на големи дози. Това може да причини стомашни проблеми дори при здрави хора. Еднократното предозиране на джинджифил може да доведе до диария, лошо храносмилане и подуване на корема, както и дразнене и алергично подуване в устата.

Невниманието с джинджифила може да бъде много опасно за хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт. Подправката във всякаква форма е строго противопоказана за хора с гастрит, дивертикулит, колит и ентероколит, язва на стомаха, заболявания на черния дроб и панкреаса!

Четете още: Красиви с куркума