Автор
Веселина Петрова

Ето защо се чувстваме толкова уморени по време на изолацията у дома

Милиони хора по света сега са затворени в домовете си. Много от тях работят дистанционно, други не. Но голям процент от всички споделят, че се чувстват уморени. Каква е причината?

Според проф. Матю Уолкър, психолог в университета на Калифорния, причината е, че мнозина от нас са подложени на стрес. А стресът е една от причините за проблеми със съня.

Факт е, че сега сме подложени на стрес. При някои той е повече, при други по-малко, но го има. Страхуваме се от болестта, от това, че можем да загубим работата си, страх ни е за децата ни, за бизнеса, за още куп други важни неща. Живеем в неизвестност – кога ще свърши всичко, дали ще продължим живота си по старому…

За да можете да се успокоите, специалистите съветват да приемете ситуацията и да потърсите плюсовете в нея.


Друга причина за лошото качество на сън е липсата на достатъчно слънчева светлина и чист въздух. В период на карантина, можете да си ги набавите на балкона. У дома проветрявайте по-често помещенията, за да влиза свеж въздух.

И не на последно място, умората ви може да се дължи на липсата на достатъчно физическа активност. Науката потвърждава, че редовните физически упражнения се борят с изтощението и повишават енергията.

За да се справите с проблема, направете си график за деня. Не прекалявайте с работата. Отделете за нея сутрешните часове. Започнете с кафе и няколко леки упражнения. Може и на балкона, ако имате такъв. Ако не – пред отворения прозорец.

След това седнете да поработите. Не пропускайте обяда. Хапнете нещо леко, намалете захарите, защото те също водят до умора. И задължително пийте повече течности. Разтъпчете се след това. Едно качване по стълбите във входа ще свърши работа. Следобеда отделете на работа или на ново хоби. Можете да рисувате, да се научите на грънчарство, да шиете, да сглобявате нещо… В края на деня имате нужда от още една доза физическо натоварване.

Ако имате желание, практикувайте йога. Тя не изисква специални уреди, нито място. Просто едно килимче и удобно облекло. И накрая – час преди лягане, оставете телефона и таблета в другата стая. Можете да прочетете книга или старо списание. Опитайте.

Със сигурност ще се почувствате по-добре!