Ето как можем да поддържаме перфектно здравето си по време на пандемията

За да запазим здравето си добро по време на пандемията от коронавирус не е достатъчно просто да се затворим вкъщи. Трябва да съхраним и обичайната си всекидневна активност, да се храним здравословно и да не прекъсваме социалните си контакти. Класика. Тя затова е класика, защото е проверена чрез дългогодишен опит и се знае, че върши работа. Но и тук детайлите са важни.

Хората на възраст над 65 години, а също и по-младите, но със съпътстващи заболявания, влизат в групата на повишен риск от заразяване и по-тежко протичане на инфекцията от коронавирус.

Как по-конкретно да се погрижим за себе си?
Ако сте в самоизолация е възможно да изпитвате повишена тревожност и страх.
1. Започнете да се храните балансирано, правете дихателна гимнастика, движете се, спете достатъчно, не пийте алкохол (последният съвет може да разсърди не един и двама българи - много са, които са убедени, че пиенето с мярка, особено на домашна ракия и истинско червено вино, са полезни за здравето. Истината е, че дозата прави отровата).
2. Правете си почивки от четенето и гледането на новините, занимавайте се с приятни неща. Не е нужно да знаете колкото медиците - фактите и текущите препоръки са ви достатъчни.
3. Общувайте с близките си - по телефон, чрез видео.
4. Не спирайте терапията, назначена ви от доктор, ако приемате лекарства за някакви заболявания.

Как да се храним?
Запомнете
: Няма нито един продукт или хранителна добавка, които са в състояние сами да ви защитят от заразата. Това се отнася и за легендарните витамин С и чесъна. Ако обаче по препоръка на лекар приемате някакви добавки - не ги спирайте.

Какво е най-добре да включва диетата ни?
1. Плодове и зеленчуци. Пресни, замразени, сушени или консервирани.
2. Източници на протеини - пилешко, не тлъсто месо, риба, яйца, млечни продукти, риба, бобови храни.
4. Полезни мазнини - масло, орехи, семена
5. Достатъчно вода , но не и подсладени течности.

Физическа активност
За добра кондиция на организма са необходими минимум 150 минути физическа активност с умерен интензивност или пък 75 минути с висока интензивност седмично. По време на изолацията може да се ходи на място, да се правят разходки без контакти с хора, да се почиства домът, де се работи в градината, да се танцува под звуците на любима музика.
Помагат и упражненията за увеличаване на физическата сила, балансиращите и разтягащите - поне два пъти в седмицата.
Но най-най-важното: колкото може – по-малко седене и лежане.

Четете още: Учени доказаха: Леката форма на Ковид 19 гарантира имунитет до живот!