Автор
Woman.bg

Ето какво е мнението на наш читател за ваксините: Високорискови няма!

Казусът със свещеника, който спечели дело срещу Районния здравен инспекторат в Сливен заради това, че е спрял сина му от детска градина, тъй като не бил ваксиниран, разбуни духовете и предизвика дъжд от противоречиви коментари.

След като споделихме и нашето мнение по въпроса, своята гледна точка по въпроса: "Трябва ли в детските градини да бъдат допускани деца без задължителните имунизации", изразиха и някои от нашите читатели. Ето част от коментарите под статията: Как един свещеник спечели дело за дискриминация след недопускане на сина му в детска градина?



Явно раздразнен от нашата позиция, читател с не особена компетентност по въпроса написа:

„До автора: Що не вземеш да си биеш една противогрипна и не се прибереш у вас тихичко да си подсмърчаш? Ваксините са нещо добро, но не всички. Има някои високорискови и темата най-накрая трябва да се отвори официално, да се коментира разумно и да се затвори. Рисковите ваксини да се прилагат само в краен случай или само върху хора с нисък рисков фактор за реакция към тях, а не хората да се третират като безмозъчни овце за масово стригане по комунистически, само за да може някой да прави пари!“

Ето как му отговори друг читател с потребителско име Д. Димитров:

„Микробиолог съм по душа и по диплом. Досега обаче не бях чувал за такъв термин "високорискова" ваксина. Ако ваксините се прилагат избирателно, то се губи изцяло смисъла от тях. В действителност е много по-важен колективният имунитет, който защитава цялата общност, и не толкова индивидуалният.


Неваксинираният индивид е като инкубатор на потенциалната зараза. В инкубационния период вирусът би могъл и да мутира под влиянието на конкретни фактори като прием на лекарства и др. Никой не може да гарантира как ще протече всяка една битка между микроскопичния живот и сложната система на макроорганизма.

Ние отглеждаме зеленчуци и животни за храна, за да нахраним бременните си жени и да отгледаме потомство. Вирусите и бактериите пък използват самите нас за тази цел. Животът се приспособява уникално бързо и една дупка в общия имунитет създава предпоставки някой някога да развъди нещо наистина гадно. Могат да те побият тръпки, когато гледаш под микроскоп как тия гадинки разказват играта на някоя човешка клетка и тогава разбираш колко си безсилен.



Мога само да кажа, че днешните продукти за ваксиниране са в пъти по-добри от някогашните, върху които и аз съм се трудил и учил дори. Все едно да сравняваме прането с някогашната полуавтоматична пералня „Роса“ и прането дори с най-ниския клас автоматични перални днес.

Отворете си очите. Има две сигурни неща: със сигурност на няколко стотин хиляди ваксини някой ще се усложни и ще загуби живота си (това е факт и граничи с това да изтеглиш късата клечка), но също така е сигурно, че бихме загубили няколко души вместо хиляди. Никой не ви обещава стопроцентов шанс и стопроцентова безопасност. Такова чудо няма, както е и във всички неща в живота по принцип. Замислете се, че качвайки се на самолет, има много по-голяма вероятност да се разбиете с него, отколкото да ви се усложни ваксина.“



Ще се радваме да споделите и вашето мнение по въпроса с ваксините, по-долу в коментарите. Трябва ли да се прилагат задължително, или по-добрият вариант за здравето на човешката цивилизация е да се оставят родителите сами да направят този избор?

Четете още: Как един свещеник спечели дело за дискриминация след недопускане на сина му в детска градина?