Автор
Весела Георгиева

Ето какво се случва с тялото ви, ако всеки ден хапвате бразилски орех

Бразилският орех е бил широко използван от индианците. Ядките му са намирали приложение в народната медицина и са били високо ценени, заради хранителните им свойства и приятен вкус. Наричан е божественият дар на небето, тъй като падал сам от голяма височина, недостъпна за човека.

От средата на XVI век бразилските ядки започват да се изнасят в Европа, където са високо оценени, заради съдържанието на витамини и минерали.

С други думи, бразилските орехи са истински здравословен продукт, който съдържа много редки и важни компоненти.

Богат е на селен - най-важният елемент в тази ядка, който участва във всички метаболитни процеси в организма, осигурява антиоксидантна защита, укрепва имунната система. Бразилският орех е един от най-добрите източници на селен сред храните.

Магнезий - действа положително на чревната перисталтика и правилната жлъчна секреция. Подпомага доброто функциониране на сърцето и кръвоносните съдове.

Мед
- полезен е за обновяването на костната тъкан, помага на тялото да усвоява по-добре кислорода.

Фосфор
- влияе върху функционирането на мозъка, подобрява състоянието на костната тъкан.

Аргинин - аминокиселина, която насърчава съсирването на кръвта.


Витамин В1
- необходим за нормалното протичане на повечето реакции в организма и не е на разположение за независим синтез.

Протеини
- служат като строителен материал за клетките и тъканите, формират имунитет, влияят върху процеса на усвояване от организма на мазнини, минерали и витамини.

Мазнини
- имат защитни функции, дават енергия.

Наличието на тези ценни съставки помага да бъдат отстранени токсините от тялото, ускорява метаболизма, повишава издръжливостта и толерантността към стрес.

Бразилският орех повишава имунитета, предотвратява респираторни заболявания, подобрява състоянието на костната тъкан, подобрява метаболизма, има благоприятен ефект върху кожата и подобрява храносмилането.

Тъй като обаче е много калоричен, препоръчително е да се хапват една-две ядки на ден.