Автор
Woman.bg

Ето защо трябва да спите голи още тази вечер

Най-горещият сезон вече е зад гърба ни и вероятно много от вас започнаха отново да обличат пижамите, за да се стоплят във все по-хладните нощи. Учени обаче твърдят, че не е полезно да заспиваме облечени.

Точно сега е най-подходящият момент да оставите меката пижама или нощница в шкафа, тъй като те сериозно ви пречат да имате качествен и дълъг сън. А той ви е особено необходим в момента, когато сезонът се сменя и времето е доста непостоянно.

Учените са категорични, че когато спим с дрехи, били те и предназначени специално за сън, излагаме тялото си на по-голяма опасност от бактерии. Причината за това е, че те се полепват по плата и когато прекарваме цяла нощ облечени, неизбежно ще имат досег с кожата ни. Също така се прехвърлят и върху завивките.



Другата причина, заради която е по-добре да заспиваме голи, е температурата на тялото. Когато се обличаме и завиваме, терморегулацията се нарушава. Когато се загряваме твърде много, е вероятно да се изпотим, което също предразполага за създаването на благоприятна среда за размножаването на микроорганизмите. Освен това, затруднената терморегулация влияе на начина, по който се чувстваме и може да наруши спокойствието ни. И не на последно място – по дрехите има копчета и ципове, които ако ни причиняват дискомофрт, могат да бъдат пречка за бързото заспиване и съответно да се лишим от ценно време за почивка.



Четете още: 7 вълшебни свойства на прасковата