Хемороидите вече не са табу

02 ноември 2021 | 13:52
3674
0
pr
0

От днес, 02 ноември, стартира национална информационна кампания за повишаване на осведомеността на обществото за начините за превенция и важността от навременно лечение на хемороидалната болест. Надсловът на инициативата е „Хемороидите вече не са табу“, като целта ѝ е да насърчи хората да потърсят консултация с лекар специалист, вместо да се срамуват и да крият за състоянието си.

Здравните специалисти споделят, че голяма част от пациентите с хемороидална болест често се срамуват да говорят за симптомите си, но ако не се лекуват, хемороидите могат да се появят отново или да се влошат. Според тях това състояние не бива да остава тема табу. Именно затова целта на настоящата кампания е да насърчим хората да говорят открито с лекари специалисти за симптомите и възможните начини за превенция и лечение на хемороидалната болест и да се намалят рисковете от влошаване или повторна поява на това неприятно състояние.Хемороидите могат да повлияят както на физическото състояние на пациентите, така и на емоционалното им здраве. Често хората, които имат подобни здравословни проблеми, изпитват безпокойство и срам. Хемороидалната болест се отразява също и на социалния и семейния живот. Освен това хората, които страдат от хемороидална болест, изпитват неприятни симптоми като сърбеж, болка, кървене и дискомфорт. Приблизително 1 от всеки 10 души страда от хемороиди, а около 40 % от хората търсят решения сами или страдат в продължение на година, без да се обърнат към лекар.

За хемороидалната болест

Хемороидите са често срещано заболяване, което се причинява от локална венозна недостатъчност. Те представляват разширени кръвоносни съдове, които могат да се появят или влошат по всяко време. Много от тях не се виждат (вътрешните хемороиди), но някои могат да се спуснат надолу по канала и да излязат извън ануса (външни хемороиди).
Често хемороидите предизвикат кървене от ануса. Тъй като това може да бъде признак и на по-сериозно състояние, е от изключителна важност, когато пациентите забележат такива симптоми, веднага да се обърнат към лекар. Понякога хемороидите могат да предизвикат усещане за чуждо тяло в отвора на ануса поради подуване, което може да бъде причинено от напъване (например при запек). В някои случаи лечението на хемороидална болест може да бъде и оперативно.

Четете още: Мечтаете за красива кожа? Тези три чая работят за нея!


Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени