Хората от тази кръвна група не се заразяват от Ковид-19?

12 юни 2020 | 07:44
14141
4
снимки: Unsplash
4

Откакто новият коронавирус буквално заля света, медицината се развива все повече в посока да открие лек за него, а също и да разучи кои хора са по-податливи към заразяване и дали някой изобщо има имунитет към него. И резултатите от едно от последните проучвания по темата показват интересна статистика.

Според тях хората с кръвна група 0 са по-защитени. По-конкретно, при тях шансът да се заразят е с 26% по-нисък. Експертите от компанията 23andMe, които провели изследването, твърдят че има връзка между гените, които определят кръвната група и възможността от зараза с Ковид-19. За проучването те проследили над 750 хиляди души, като за 10 хиляди от тях е известно, че имат коронавирус. От тези, които са заразени с вируса, само 1.3% били от кръвна група 0.

кръв

Резултатите показват, че хората с тази кръвна група са изложени на по-малък риск от Ковид-19, дори и да работят като медици на първа линия и професията им да носи опасност за здравето. Разбира се, има и други фактори, които влияят, освен кръвната група. Сред тях са: пол, възраст, килограми, общо физическо състояние и наличието на автоимунни заболявания.Това съвсем не е първото проучване, което изследва връзката между кръвната група и риска от зараза с Ковид-19. Преди време в Китай бе открито, че хората с кръвна група А са изложени на по-голяма опасност от всички останали. Друго проучване, проведено в Ню Йорк, сочи че хората от А-положителна и А-отрицателна група са застрашени с 30% повече, отколкото представителите на другите кръвни групи.

кръв, жена

Четете още: 5 тайни за редовен стомах след карантината

Още по темата

Коментари

4 Стойчо
  02 октомври 2020 | 05:16 отговор
 

Аз съм B- и съм астматик и от както разпространиха шибания несъществуващ вирус, не съм сложил маска и още не съм ритнал камбаната за сведение на тия които толкоз му вярват :D

 
 
11 ноември 2020 | 12:47

Имаш късмет голям значи, за разлика от хилядите умрели пи света и у нас.

3 Георгиев
  13 юни 2020 | 16:57 отговор
 

Голяма грешка е че в лична карта,шофьорска книжка, и паспорт не е отразена кръвната група на притежатела на документа. Защото при катастрофа с пострадали, като ги карат до спешна медицинска помощ, ще видят кръвната им група. Тогава от линейкатае ще се обадят до спешния център да приготвят кръв от кръвната група на пострадалия. Така не се губи никакво време докато пристигне линейката в спешния център. Това освен в България, трябва политиците ни да го предложат и в ЕС.

 
 
11 ноември 2020 | 12:38

Точно казано.

2
  12 юни 2020 | 10:52 отговор
 

Та последно не разбрахме коя кръвна група е по застрашена???

 
1
  12 юни 2020 | 10:27 отговор
 

И защо сложихте това подвеждащо заглавие?

 

Добави Коментар

Най-четени