Хората от тази кръвна група не се заразяват от Ковид-19?

Откакто новият коронавирус буквално заля света, медицината се развива все повече в посока да открие лек за него, а също и да разучи кои хора са по-податливи към заразяване и дали някой изобщо има имунитет към него. И резултатите от едно от последните проучвания по темата показват интересна статистика.

Според тях хората с кръвна група 0 са по-защитени. По-конкретно, при тях шансът да се заразят е с 26% по-нисък. Експертите от компанията 23andMe, които провели изследването, твърдят че има връзка между гените, които определят кръвната група и възможността от зараза с Ковид-19. За проучването те проследили над 750 хиляди души, като за 10 хиляди от тях е известно, че имат коронавирус. От тези, които са заразени с вируса, само 1.3% били от кръвна група 0.



Резултатите показват, че хората с тази кръвна група са изложени на по-малък риск от Ковид-19, дори и да работят като медици на първа линия и професията им да носи опасност за здравето. Разбира се, има и други фактори, които влияят, освен кръвната група. Сред тях са: пол, възраст, килограми, общо физическо състояние и наличието на автоимунни заболявания.

Това съвсем не е първото проучване, което изследва връзката между кръвната група и риска от зараза с Ковид-19. Преди време в Китай бе открито, че хората с кръвна група А са изложени на по-голяма опасност от всички останали. Друго проучване, проведено в Ню Йорк, сочи че хората от А-положителна и А-отрицателна група са застрашени с 30% повече, отколкото представителите на другите кръвни групи.



Четете още: 5 тайни за редовен стомах след карантината