Хубаво, ваксина в Оксфорд има и ще ни я сложат. Новата 'пандемия' ще е от странични реакции и автоимунни заболявания

Ваксината срещу Covid-19 на компанията AstraZeneca, разработена съвместно с Оксфордския университет, е до 90% ефективна при предотвратяване на инфекцията, сочат клиничните резултати.

Това обаче, което наистина я прави ефективна, е начинът, по който бива поставяна, уточниха експертите, участващи в разработването и прилагането ѝ. По думите им тя повишила успеваемостта си от средна ефективност от 70% до 90% при два различни режима на дозиране с ваксината.

Това се случило, когато пациентите първоначално получили половин доза от ваксината, а месец по-късно - и пълна доза.

При другият режим на дозиране, когато ваксината се давала като две пълни дози с интервал от поне един месец, ефективността показала едва 62%.


Комбинираният анализ от двата режима на дозиране пък довел до средна ефективност от 70%.

Изследването се основава на 131 случая на коронавирус при междинен анализ. Не са докладвани хоспитализации или тежки случаи на заболяването при участници, получаващи ваксина.

Според Би Би Си тези резултати са едновременно триумф и разочарование, след като експерименталните ваксини на Pfizer и Moderna показаха 95% ефективност.

За разлика от тях обаче, които трябва да се съхраняват при ултрастудени температури с помощта на скъпо оборудване, оксфордският препарат ще бъде по-лесен за съхранение и по-евтин. Според уверенията от кампанията очаква се ваксината да струва само 2 британски лири и да се съхранява, транспортира и обработва при нормални хладилни условия между 2 и 8 градуса по Целзий.


"Днес се отбелязва важен етап в нашата борба срещу пандемията. Ефикасността и безопасността на тази ваксина потвърждават, че тя ще бъде високо ефективна срещу Covid-19 и ще има незабавно влияние върху тази извънредна ситуация в областта на общественото здраве", заяви по повод новите резултати главният изпълнителен директор на AstraZeneca - Паскал Сорио.

Той отново посочи, че ваксината е "високо ефективна" срещу коронавируса, въпреки че показаната от нея ефективност изглежда малко по-ниска в сравнение с резултатите на ваксините на компаниите Pfizer/BioNTech и на Moderna, които бяха представени през последните седмици.

На новината, че че ваксината срещу Covid-19, разработена от AstraZeneca с Оксфордския университет, може да бъде ефективна до 90%, с радост реагира и британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, който нарече откритието "фантастично".

От думите му стана ясно, че вече са поръчани 100 милиона дози, както и това, и че ако всичко това върви добре, по-голямата част от пускането на ваксината ще бъде пусната в началото на новата година.

Но докато едни се радват на пробивите си в борбата с коварния Covid, други предупреждават за рисковете от евентуалните негативни последици за човешкото здраве, до които ваксините, и по-точно неправилно поставените такива, могат да доведат.

Д-р Чавдар Ботев, хематолог, консултант на Националната пациентска организация, Скрийншот: БНТ

В интервю за предаването на БНТ "Денят започва с Георги Любенов" хематологът д-р Чавдар Ботев, консултант на Националната пациентска организация, хвърли светлина по редица въпроси, свързани с новия коронавирус, като в това число изрази опасенията си и по темата с ваксините.

Хематологът ясно подчерта, че неправилната ваксина и неправилното лечение на Covid-19 са гаранция за отключването на автоимунни заболявания.

Така например 13 от последните 23-ма души с тежки симптоми на коронавируса, преминали през неговите ръце и наблюдения, са били диагностицирани от д-р Ботев с нарушена функция на щитовидната жлеза - ясен знак, че една прибързано поставена ваксина не само че не гарантира абсолютна защита от зараза с Covid, но и крие рискове от влошаване на човешкото здраве напред във времето.

Четете още: Проф. Аргирова ни даде надежда: Декември ще сме по-добре с вируса