Има скок на децата с късогледство заради онлайн обучението

През изминалата учебна година всички ученици и учители трябваше да преустановят заниманията в клас и да пренесат образователния процес у дома пред компютъра.

Карантината, която бе наложена заради разпространението на Ковид-19, определено подложи всички на изпитание – от родители до преподаватели и директори на училища. Много от тях трябваше да възприемат онлайн системата за обучение, което бе истинско предизвикателство, а сега разбираме и още един любопитен и за съжаление, тъжен факт, породен от дистанционните занятия.

Оказа се, че от месец март до днес се е увеличил драстично броят на децата с късогледство. Това се дължи именно на дългите часове, прекарани пред компютъра. Също така те не просто се взират в екрана, но и напрежението е по-голямо, тъй като се налага да бъдат по-съсредоточени.



Не е тайна, че дигиталните устройства съвсем не са безвредни както за нас, възрастните, така и за децата ни. Най-голяма е вредата за очите, а фактът, че от началото на карантината до ден днешен броят на децата с късогледство е скочил, е изключително притеснителен. Все пак не е известно дали след някоя-друга седмица или месец училищата няма да бъдат отново затворени.

В чужбина при някои деца има скок на диоптъра от минус два до минус четири, и то само в рамките на няколко месеца. И макар да бъде наложена нова карантина, онлайн обучението няма как да бъде избегнато, то може родителите да направят всичко възможно то да е максимално безопасно за децата им. За целта специалсти съветват онлайн уроците да не бъдат провеждани на телефон или таблет, а само на лаптоп или настолен компютър с достатъчно голям екран. Освен това детето не трябва да прекарва повече от 180 минути пред екрана, без да излиза навън.

Четете още: Не, нещастници! Ваксина няма. Спряха тестовете на най-надеждната заради пострадал пациент