Не, нещастници! Ваксина няма. Спряха тестовете на най-надеждната заради пострадал пациент

Първата в света ваксина срещу новия коронавирус излиза на пазара. Първата партида от руската ваксина срещу коронавируса е получила разрешително за ползване. Неблагоприятните странични въздействия са слаби, а масовото ваксиниране със "Спутник 5" може вече да започне. Така звучат заглавията от първите страници на всички световни медии. Тази обнадеждаваща новина обаче изведнъж загубва смисъла си, идвайки заедно с другата, този път, стряскаща вест от днес – а именно, че ваксината за коронавирус от Оксфорд, която до този момент вдъхваше не по-малко доверие от руската, е спряна. Лъчът надежда, че още тази година ще имаме ваксина, е помрачен.

Ваксината от университета в Оксфорд, която лично именитият британски композитор Андрю Лойд Уебър смело изпробва върху себе си преди броени седмици, е предизвикала нежелана реакция у един от инжектираните с нея пациенти. Или поне такава е официалната информация. До каква степен се е влошило здравето на участвалия в експеримента доброволец и дали изобщо става въпрос само за един участник, можем само да гадаем. Самото решение изследванията да бъдат преустановени веднага обаче е достатъчно красноречиво за това, че британците май са го „ударили на камък“.



Апропо, въпросната ваксина, която е разработка на Оксфордския университет и фармацевтичната компания „Астра Зенека“, бе сред първите медикаменти в света, които показаха окуражаващи първи резултати. До този момент, когато навлезе в третия си етап на изпитания, целта на който е да се открие дали предизвиква странични ефекти, преди да бъде пуснат в масова употреба. Е, както разбрахме от последните новини, предизвиква. Или директно разболява, но като бомба със закъснител.

50 хиляди са хората, подложили се на въздействието на ваксината срещу Ковид-19 на Оксфорд в третата фаза. Експериментът, който се провежда във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка, проследява как за 10 месеца доброволците се справят с живота си. Смята се, че в рамките на този период повечето от инжектираните в един момент ще срещнат вируса. През цялото време те биват следени за странични ефекти.



Въпросът, който изниква тук, е дали наистина само един е случаят, предизвикал решението на компанията да прекрати експеримента с ваксината, или смелчаците с влошено здраве вследствие на ваксината са повече. Едва ли точен брой някой някъде ще благоволи да изнесе.

Затова пък уж утешителната новина, че подобна пауза, видите ли, е напълно нормална, никак не е изненада. "Разбира се, бих искал всичко да беше минало гладко. Но от самото начало е ясно, че за нас безопасността е на първо място при разработването на ваксината. Сега има пауза в изследването, докато изучат този случай. Но подобни паузи е имало и преди", сподели по този повод министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок.



Междувременно руснаците не си поплюват и действат бързо сякаш са на пистата за бягане на къси разстояния. Вече от няколко дни руската ваксина, наречена “Спутник 5”, срещу Ковид-19 е в болниците в очакване да бъде приложена на първите доброволци за третия етап. Учените в страната са събрали над 2500 доброволци за продължаване на проучванията на ваксината. Общо в тестването на ваксината ще се включат над 40 хиляди души.

Дотук добре – екипи от учени от цял свят са запретнали трескаво ръкави в напрегнато търсене на точната формула, която ще надвие шестващия по света коронавирус. Уж внимават. Преустановяват експериментите при всяко съмнение, но на всички ни е ясно, че рискът си е риск и за да се стигне до правилната формула, до голямото откритие, до верния път, трябва да се премине през куп от несполуки, проби и грешки. Докато най-сетне не чуем новината, че ваксината е готова! Тогава вече ще го мислим и ние, питайки се какво ли ще се случи с онези, които откажат да се ваксинират срещу коронавируса, ако имунизацията стане задължителна? Ще има ли санкции? А хората по света, които си задават тези въпроси, не са никак малко.

Очевидно препаратът, разработен в университета в Оксфорд, не е достатъчно добре изследван, а неговата безопасност дотук не е доказана. Ще е нужно още време, но, както виждаме, някои компании вече губят търпение и бързат да лансират произведенията си на пазара. Не се знае до какви негативни последствия и лоши изненади може да доведе и руската, и немската, или която и да било друга ваксина по света, сътворена изпод "алчните пръсти" на големите фармацевтични компании. Сигурно е обаче едно - че "бързата кучка слепи ги ражда".

Четете още: Товарищ Путин сделал ваксина! И сега?