Автор
Теодор Муховски

Избягвайте тези 6 храни, защото унищожават щитовидната жлеза

Здравето на човек често пъти е свързано със състоянието на щитовидната му жлеза. Доста жени не подозират, че имат проблем с нея, докато не посетят ендокринолога. Затова е важно и при най-малките съмнения да се вземат навременни мерки, за да се предотврати неприятен изход с фатални последици.

Жлезата е свързана директно със сърдечната функция и мозъка. Когато тя е увредена и не се лекува навреме, има реална опасност за живота ни. Затова е важно да си направите кръвни изследвания и да проверите по кръвен път състоянието на хормоните си.


Храненето е важна част, за да може щитовидната жлеза да функционира правилно. Има продукти, които определено ѝ вредят и трябва да се избягват. Сега ще видите кои са те. Помислете си, преди да ги употребявате прекалено често.



1. Морско зеле (ламинария)

Когато щитовидната жлеза не функционира добре, водораслите не са препоръчителни. Заради повишеното количество йод е възможно разстройство на метаболизма, което води до покачване на килограми. Затова, когато консумирате подобни морски дарове е добре да не прекалявате с тях.

2. Зеле и броколи

Внимавайте когато похапвате сурово зеле, броколи или карфиол, те също съдържат много йод и има опасност щитовидната жлеза да не ги усвои правилно. За предпочитане е зелето или броколите да са варени или готвени.

3. Соя и соеви продукти

Спрете да употребявате соеви продукти, когато приемате медикаментозно хормони за щитовидната жлеза. Когато ядете подобни продукти, те стопират усвояването на хормоните. Соевите сосове или млека трябва да бъдат ограничени до минимум.



4. Глутен

Глутеновите продукти не се препоръчват за хората, страдащи от болестта на Хашимото. Глутенът е вид протеин, който доста трудно се обработва от ензимите. Проблемът тук е, че глутенът го има в храните, които ядем всекидневно. Хубавите закуски - банички, кренвиршки и кроасани, трябва да бъдат намалени. Бялото брашно е вредно за хората с Хашимото.

5. Някои видове риба

Може би не сте чували, но определени видове риби съдържат повече живак от останалите. По състав той е близък до йода, което както по-горе писахме, е доста вредно за щитовидната жлеза. Ако обичате консервираната риба - скумрия, риба тон, точно те са проблемните риби, които правят белѝте. Рибата меч също влиза в тази класация. Трябва да намалите консумацията им, за да запазите жлезата си, която трудно ги обработва.

6. Бялата захар

Захарта никога не е полезна, защото предразполага към диабет. Това се отнася и за щитовидната жлеза. Спрете да ядете твърде много захар, живейте по-здравословно и наблегнете на плодовете. Те също имат захар, но тя е много по-безвредна от обикновената.

Като съвет за предпазване от болестите на щитовидната жлеза: Приемайте повече витамин А, който се съдържа в яйцата и млечните продукти.

Четете още: Профилактичните прегледи, които всяка жена трябва да си направи