Все по-често хората казват, че биха искали денят да има поне 25 часа, за да могат да се справят със задачите си. Или пък да открият начин да остават будни непрекъснато, за да им стигне времето.

Струва ни се, че животът ни е по-кратък, часовниците ни са по-точни и времето като че ли върви по-бързо за всички нас. Проблемите ни са все по-големи, а трябва да ги решаваме за по-кратко време. Една вековна лечебна тайна гласи: отделете време за сън и се опитайте насън да намерите решение за притесняващите ви проблеми.

А ето и няколко указания, които ще ви помогнат да превъзмогнете безпокойството:

1. Правете си чаша чай с лайка всеки път, когато изпитате безпокойство по някакъв повод. Използвайте суперна лъжица изсушени листа от лайка за една чаша вода. Оставете водата да заври, разбърквайте добре, а после прецедете листенцата. Ако ви остане неизпит чай, може да го прибавите към топлата вода, която ще вземете преди лягане, за да засилите релаксиращия й ефект.

2. Вземете няколко шепи липов цвят, изсипете ги в литър вода и ги оставете да врат на тих огън около 15 мин. Нека да се накиснат, докато водата добие по-тъмен цвят. Прецедете листенцата, а водата изсипете в горещата вана.

3. Един от най-лесните за овладяване методи от практиката на йогите за правилно вдишване е принципът на бързото релаксиране - 6-3-6 вдишвания. Вдишайте през носа си, докато броите до 6. Задръжте дъха си, докато преброите до 3. Издишайте отново, докато броите до 6. Вдишвате на 6, задържате на 3, издишате на 6. И така няколко пъти.

4. Добавете пресни листа от босилек на обикновената зелена салата или направете чай против депресия, като залеете с вряла вода една супена лъжица изсушен босилек. Оставете босилека да се накисне за около 5-10 минутки. Прецедете листата.