Автор
Ива Петрова

Как да си включите ограничител на тревожността: Топ 3 тайни на Дейл Карнеги

Хората са постоянно притеснени. Дори когато не си струва. Те сами си измислят проблеми и след това се чудят как да ги решават. Ще ви запознаем с 3-те съвета от известния Дейл Карнеги за това как да се справяме с тревожността.

Дейл Карнеги е преминал през период, когато се смятал за много нещастен човек. Не харесвал работата си, не бил доволен от условията си на живот. Изглеждало, че мечтите, които Карнеги подхранвал, докато бил в колежа, са погребани под тежестта на рутината на живота. Всяка вечер си мислил: „Къде е този блестящ триумф, който чаках?” В резултат на това Карнеги напуснал работата си.

Съдбовното решение му помогнало да започне отначало. Това напълно променило бъдещето му. Ще разкрием 3-те най-важни секрета на известния психолог.

Не бягайте "пред влака"!

Хората се тревожат, когато се опитват да вземат решения, преди да имат достатъчно информация. Ако имате проблем, който трябва да бъде решен в три часа следващия вторник, не се опитвайте да вземете решение следващия вторник. Съберете повече факти, анализирайте.

Липсата на информация предизвиква паника, паниката води до лоши решения, а лошите решения се превръщат в постоянен страх, поради който хората повтарят фатални грешки. Получава се порочен кръг. По-добре е да опишете ситуацията, която ви тревожи, възможно най-подробно и да обмислите възможните си действия. Предприемайте стъпки само ако сте сигурни, че сте разгледали проблема от всичките му страни.

Поемете контрол над въображението си

Често хората страдат не заради реални проблеми, а заради собствената си подозрителност. Хипохондриците търсят болести в организма си, тревожните хора се страхуват да напуснат къщата, след като са чули достатъчно криминална хроника. А тези, които са свикнали да се обиждат, се оказват обидени от всяка незначителна постъпка на хората около тях.

Самият Дейл Карнеги страдал от много фобии: като дете се страхувал, че момичетата ще му се смеят, в зряла възраст - че ще бъде погребан жив или убит от мълния, че след смъртта си ще отиде в ада, че няма да има нищо, за което да си говори с жена си след сватбата и т.н.

Минали години, нищо подобно не се случило и Карнеги се запитал: защо тровя живота си предварително с пресилени нещастия? Между другото, много застрахователни компании печелят милиони от човешките страхове. Клиентите са прекарали години в плащане на застрахователни премии, за да се предпазят от пожар, наводнение, от крадци и ужасяващи физически наранявания, които всъщност никога не им се случват.

Ако все още ви се струва, че опасности дебнат навсякъде, намерете статистика, която ще ви успокои. И така, според Съвета за национална сигурност на САЩ, само един човек от 350 хиляди е убит от мълния. А шансът да бъдеш погребан жив е едно на 10 милиона души.

Монтирайте си "ограничител на безпокойството"

На фондовата борса, за да не източат всичките си капитали, бизнесмените използват „ограничител на загубите“. Това е поръчка за затваряне на сделката, ако цената тръгне в грешна от прогнозираната посока. Нещо подобно може да се приложи и към собствената ви психика веднага щом се хванете в негативно мислене или тревожност.

Например Карнеги понякога се уговарял с приятел да закусват заедно, но приятелят рядко се появявал навреме. Това предизвиквало голямо вълнение у Карнеги, защото половината време, определено за закуска, било преминало в тревожно очакване.

Тогава той сложил "ограничител" и казал на приятеля си: "Слушай, Бил, чакам те точно 10 минути и след това си тръгвам." Тази мярка не направила приятеля Карнеги точен, но самият той вече не се измъчвал от дългото чакане, а спокойно се занимавал с делата си.



econet

Четете още: Около 40% от хората на Земята страдат от тревожни разстройства. Как да се отървем от страховете си?