Около 40% от хората на Земята страдат от тревожни разстройства. Как да се отървем от страховете си?

17 август 2022 | 15:24
5995
4
снимки: Unsplash
4

Страхът потиска нашата воля. Тревожейки се от нещо, ние се подчиняваме на страха, започваме да живеем под неговото иго, ставаме му роби. Затова първото нещо, което трябва да направите, за да се отървете от този омагьосан кръг, е да осъзнаете, че страхът е част от вас, но не най-голямата и със сигурност - не най-важната.

Вие сте господар на живота си. Именно от тази позиция си струва да започнете да работите върху страхове си. Самостоятелно или с помощта на специалист, когато сте усвоили различни техники, специално предназначени за тази цел.

Страхът е базисна човешка емоция, която възниква от чувството за опасност, което всъщност е плод на въображението ни. Тук се крие уловката: как да различим реалното от нереалното? Съгласете се, ако човек се страхува, тогава в съзнанието му причината за страха е напълно реално нещо. Дори това да е атака на извънземни.

Какво можем да кажем за страха да останеш без прехрана, да загубиш близки или да бъдеш сполетян от нелечима болест... Да, да бъдеш бомбардиран е може би по-опасно, отколкото да бъдеш в асансьор. Но ако човек се страхува (в крайна сметка някои хора не се плашат дори под свистенето на куршуми!), тогава мислите и усещанията, които възникват в този случай, са едни и същи.

жена

Защо ни е нужен страхът?


Страхът е защитен механизъм, който помага на човек да оцелява. Основната функция на страха е да предупреждава човек за наближаваща опасност, за да може да се мобилизира и да предприеме определени действия според принципа „бий се или бягай!" С други думи, страхът помага на човек да оцелее.

На физиологично ниво механизмът на страха е следният: тялото освобождава хормона на стреса, невротрансмитера адреналин. В резултат на това мускулният тонус на човек се повишава, кръвното налягане се повишава и сърдечният ритъм се ускорява.

Проблемът възниква, когато страхът започне да се намесва в живота ни, да парализира волята ни и да се трансформира в различни видове тревожни разстройства (включително генерализирани, тревожно-депресивни, панически) и фобии (страхове, свързани с конкретни ситуации и обстоятелства). Според психолозите, днес около една трета от населението на света (от 15 до 40 процента) страда от тревожни разстройства.

жена

Симптоми на тревожно разстройство

Психологически признаци: натрапчиви мисли за възможни проблеми и неуспехи; ниско самочувствие; промени в настроението; постоянни конфликти; безпокойство, нервност, раздразнителност; намалена способност за концентрация; намалена социална активност, самоизолация.

Физиологични признаци: ускорен пулс; повишено изпотяване; двигателно напрежение; проблеми с дишането (усещане за недостиг на въздух); храносмилателни разстройства (включително гадене, повръщане, диария); сърдечни заболявания; болка в различни части на тялото; нарушения на съня. Не само психически, но и физиологични фактори могат да причинят тревожно разстройство.

Тревожните разстройства могат да имат както биологични, така и психологически, социални причини. Преди да започнат лечението, специалистите, като правило първо проверяват функцията на щитовидната жлеза, изключват патологиите на сърдечно-съдовата и ендокринната система. И едва след това се пристъпва към анализ на психологическия портрет на личността и на начина му на живот.Тук са такива фактори като: претоварен работен график (бърнаут); самота; конфликтни отношения в семейството; не напълно отработена психологическа травма от детството; болест и смърт на близки. Тревожните разстройства могат да бъдат диагностицирани заедно с психиатрични разстройства като шизофрения, параноя, биполярно разстройство и пристрастяване към алкохол или наркотици.

Защо тревожните разстройства са опасни?

Постоянният страх не е само психологически дискомфорт. Без изключение страдат всички сфери от живота на човека: социални връзки, личен живот, работа и здраве. Фокусирайки се върху своя опит, изоставяйки потенциално травматични ситуации, човек престава да живее пълноценен живот, губи приятели, често изпитва финансови затруднения.

Възможни отрицателни последици за тялото са: психосоматични заболявания (алергии, астма); сърдечно-съдови заболявания (повишен риск от инфаркти и инсулти); заболявания на храносмилателната система (язва, гастрит); затлъстяване, булимия; чувствителност към вируси и различни инфекции; сексуална дисфункция (нарушения на цикъла и аноргазмия при жените, импотентност при мъжете). Аноргазмията е липсата на оргазъм при достатъчна сексуална стимулация.

жена

Как да се избавим от паническия страх?

За да се отървете от страха или безпокойството, по-добре е да се консултирате със специалист. Решението за избора на методи за лечение на тревожно разстройство винаги се взема от специалист. Само той може да реши дали психотерапията ще е достатъчна, или са необходими допълнителни лекарства.

Психотерапията включва на първо място използването на методи на когнитивно-поведенческа и психодинамична терапия, както и специални техники и упражнения. След като ги усвои, пациентът може самостоятелно да регулира състоянието си. Лекарствата могат да включват хапчета за сън, успокоителни, лекарства за остри симптоми, свързани с тревожни разстройства и антидепресанти. В допълнение към психотерапията и медикаментозното лечение, при тревожни разстройства се използва и физиотерапия (електросън, хидротерапия и рефлексотерапия).

Как да се справите с безпокойството сами?

Границата между естествената, нормалната тревожност и тревожното разстройство понякога е трудно разграничима, а самолечението на последното заплашва да влоши състоянието. Затова не се препоръчва да се самолекувате. Съветите на психолозите по-долу, са подходящи само в случаите, когато страхът все още не е станал неразделна част от живота ви. Препоръчаните упражнения могат да се използват и като допълнение към терапията, провеждана от специалистите.
Физически упражнения: дихателни практики (диафрагмено дишане), мускулна релаксация, йога. Работа с мислите и чувствата.

1. Писмен анализ на вашите страхове: какво може да стане, какво мога да направя веднага, за да предотвратя това? Какво ще направя, ако все пак възникне нежелано събитие?

2. Замяна на негативните мисли с позитивни (работа върху коригиране на самооценката, рационализиране на страховете).

3. Водене на дневник, записване на вашите мисли и емоции (със задължително датиране), което ви позволява да идентифицирате връзката между протичащите събития и възникващите емоции.

4. Превключване на вниманието (докоснете студено, мокро, включете музика, пребройте чашите, излезте навън и т.н.).

5. Изговаряне на всичко, което ви тревожи (на любим човек, животно, просто сам). Не пропускайте да слушате! Основното, което трябва да имате предвид, е, че можете и трябва да работите със страховете си. Така че, ако видите, че страхът заема все повече и повече място в живота ви, не му се поддавайте, а намерете смелостта да признаете проблема и да започнете да го решавате.

Четете още: Как да проверите сами състоянието на щитовидната си жлеза


Още по темата

Коментари

4 Бивш от МВР
  17 август 2022 | 17:18 отговор
 

Петков на 01.06.2015 при 12:30 Ето я хубавицата Надка ...

 
3 Бивш от МВР
  17 август 2022 | 16:54 отговор
 

Ама за баба яга биляна гавазова що да речем и бивш от бтв

 
2 Бивш от МВР
  17 август 2022 | 15:37 отговор
 

!!! ВНИМАНИЕ: Тези мошеници мамят и тормозят хора, продават жени зад граница ОБЩЕСТВО От .. На 17.10.2021 Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева 0 Споделете .. За престъпна група, която върлува в София, сигнализират читатели на alarma.bg Те са отчаяни, че въпреки многото оплаквания, които са правили и сигнали до медии, които са изпращали, остават глас в пустиня. Поместваме сигнала без редакторска намеса. Престъпна група върлува из София, която мами и тормози хора. Въпреки многото сигнали и оплаквания, които сме правили, тези хора продължават своята дейност. Освен това използват и заплаха към жертвите си, които ги е страх да покажат лицата си. Молим медиите за помощ. Знаем, че вие сте четвъртата власт и понякога ефектът е голям, когато вие поемете нещата в свои ръце. Сега се нуждаем от вашата помощ като граждани. Става дума за хора около разобличената от Нова телевизия Поли Станчева. В Предаването Господари на ефира, в началото на 2012г, направиха редица репортажи с което стана възможно да бъде разобличена въпросната дама за измами и уреждане на кредити с цел измама. Има много дела срещу нея, но какво от това. В престъпната схема работят двама братя близнаци от село Главница намиращо се до Тутракан. За двамата Мирослав и Владислав Иванови има информация, че са продавали жени за Турция. Още там са действали с измама като са се представяли за красиво момиче, кореспондирали са с турския контрагент и когато турчина кани момичето в Турция разбира, че трябва да прати голяма сума пари, за да си вземе тя билет, да си погаси заем и да може щастливо да се съберат. Турчинът праща парите, а момиче йок, както се казва на турски. По същия начин е с момичета които са държали и са изпращали в Турция с цел да се обере контрагента твърдят техни съселяни. Това явно не им стига и се преместват в София където сформират престъпна група с цел измами. Срещу Мирослав има много сигнали и жалби от граждани до полицията и други компетентни органи, но за сега е на свобода, а той е агресивен. В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? Подобни публикации Каналджията Станко качил афганистанците, защото му… 16.10.2021 Ангел Бончев не е взел и стотинка от… 16.10.2021 Мирослав Димитров Иванов Надежда Димитрова Дойчева живее на семейни начала със съдружника си Стоян Иванов Кръстев. Надежда Дойчева е близка приятелка с Полина Станчева, разобличена от Господари на ефира за измами чрез уреждане на кредити, за което ви пращаме и снимка за доказателство. Схемата е проста. намира се нуждаещ за извършване на ремонтни дейности в неговия имот като препоръчва фирмата за строителни дейности на Мирослав Иванов „Мега ремонт строй“ да извърши строителните работи. И понеже голяма част от парите трябва да се платят още в началото за да излезе по – евтин ремонта, в схемата влиза Поли Станчева която ви „урежда“ заем. След това оставате без пари, с разбит апартамент и дължими пари към кредитни институции. Групата действа на територията на София от доста време. Тези хора заплашват жертвите си и продължават да извършват престъпленията си. Тук можем да направим и една вметка за лицето Станчева. До неотдавна Полина Станчева беше с фамилно име „ХАМИД“, от където бихме искали да зададем един, не чак толкова нелогичен въпрос: А дали лицето Полина Станчева и братя Иванови не се познават отдавна? Надяваме се медиите да отново активно да се включите и да разобличите престъпната група както го направихте с Поли Станчева. Ние сме пострадали и живеем в страх и това е ясно, но много други могат да пострадат и да останат без стотинка с висящ заем и без дом. Припомняме, че всичко започва от фирмата за недвижими имоти на Надежда Дойчева която свързва клиентите с останалите престъпници с цел измама. !!!

 
 
Бивш от МВР
17 август 2022 | 15:38

!!! надежда дойчева: 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! СНИМКА. Не съм ли грозна и с гадна циганска мутра? !!! ................................................................................................................................................ !!! В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? !!! ................................................................................................................................................ !!! Надежда Дойчева е близка приятелка с Полина Станчева, разобличена от Господари на ефира за измами чрез уреждане на кредити, за което ви пращаме и снимка за доказателство. !!! ................................................................................................................................................ !!! Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева !!! СНИМКА. Абе това със сигур е една и съща надежда дойчева с нейната гадна и грозна циганска мутра ама тук малко повече с грим калугин е прекалила. .............................................................................................................................................

1 Бивш от МВР
  17 август 2022 | 15:33 отговор
 

#Sash #Stay Sash! feat. La Trec - Stay (Official Video)

 
 
Бивш от МВР
17 август 2022 | 15:34

Сакам да се оттървем от Негъро наоми кембъл.

 
Бивш от МВР
17 август 2022 | 15:35

И тоя Негър го направиха по убав от Ел Макферсън без тяло.

Добави Коментар