Много хора смятат сока за натурален и съответно полезен продукт, който може да се пие в неограничени количества. Но това невинаги е така.

1. Често в соковете се съдържа много захар, а и калории. Експерти са установили, че в опаковка от 250 г може да се съдържат до 6 ч. л. захар. Един литър сок от грозде съдържа 1100 ккал, а 1 литър сок от ябълки – 900 ккал. Повечето сокове засилват апетита и с това способстват за натрупването на излишни килограми. Прекомерното количество захар може да доведе до появата на диабет.

2. Върху някои напитки пише, че са произведени “без захар” или “с ниско съдържание на захар”. Понякога обаче захарта в тях е заменена с изкуствени подсладители, които въпреки че не съдържат калории с нищо не са по-добри от захарта.

3. В повечето сокове се съдържат много киселини, които способстват за разрушаването на зъбния емайл. Киселите сокове извеждат калция от организма и затова те трябва да с употребяват много внимателно – особено при остеопороза.

4. Голямото количество сок, поето за кратко време, може да доведе до хронична диария.

5. Съществуват противопоказания за употребата на сок. Например язвен колит, гастрити с повишена секреция, панкреатити, язва и други.

100% натуралните сокове се срещат рядко в магазините и обикновено можете да ги познаете по по-високата цена. Най-разпространеният начин за обработването и производството на сокове е концентрацията.

Концентратът от сок у нас почти винаги се доставя от друга страна, на място в него се добавя вода и след това той се пуска в продажба. За съжаление в процеса на концентрация под въздействието на високата температура се разрушава половината от витамин С, разсейват се ароматните вещества, а някои аминокиселини и въглехидрати променят своята структура и вече не са полезни за организма.

При възстановяването на сока в него се добавя не само вода, но и захар или нейни заместители, лимонена киселина, натурални ароматизатори, дори консерванти.

Нектарът също се получава от възстановени сокове. Той е изкуствена напитка, направена от концентрат, захар и вода. Понякога в нектарите се добавят лимонена или аскорбинова киселина (витамин С), натурални ароматизатори. Количеството натурален сок в нектарите е 25-50%. Нектарите се делят на няколко вида:

- нектари, получени от класическите сокове (портокалов или ябълков) чрез разреждане с вода и добавяне на захар
- нектари, които се получават от сока на лимон, маракуя, които са с толкова тръпчив вкус, че могат да се пият само след добавяне на захар или в смес с други сокове.
- нектари от банани, праскови, вишни които приличат повече на пюре.

Очаквайте и повече информация за най-популярните сокове в следващия ни материал.