Какви тайни крие чашата сок? Част II

22 септември 2011 | 14:14
4602
0
0

Продължение...

Какви тайни крият най-популярните сокове?

Портокалов сок
Богат е на витамин С, различни минерали и антиоксиданти. Според някои изследвания неговата всекидневна употреба намалява вероятността от заболяване от рак на стомаха, устата и гърлото с до 50%. Дерматолози препоръчват дори да намазваме с него кожата си при пребиваване на силно слънце, тъй като това способства за намаляването на вредното въздействие на слънчевите лъчи.

Сок от нар
Нарът е богат на аскробинова киселина. Сокът от него е препоръчителен при изтощаване, малокръвие, атеросклероза, респираторни инфекции, бронхиална астма, ангина и радиационно облъчване. Той помага и при захарен диабет и стомашно-чревни разстройства, пише zdrave.bg.

Доматен сок
Подходящ е при разстройства в обмяната на веществата и сърдечно-съдови заболявания. Съдържа много калий, необходим за поддържането на сърдечния мускул.

Сок от ананас
Той съдържа уникалното вещество бромелаин, което способства добре за изгарянето на мазнините. Този микроелемент притежава и подмладяващ ефект. Специалистите препоръчват употребата на сок от ананас при заболявания на бъбреците и ангина.

Сок от зеле
Сокът от зеле е полезен при хемороиди, болести на дихателните пътища, на черния дроб. Малко известен факт е, че съдържанието на витамин С в зелето е повече в сравнение с това в лимоните. Този сок облекчава болките в областта на корема и извежда шлаката и холестерола.

Сок от грейпфрут
Той също помага в борбата с наднорменото тегло, като подобрява храносмилането, активизира дейността на черния дроб и възпрепятства образуването на мазнините. При редовната потреба на този сок нивото на холестерол може да намалее до 18%.

Сок от тиква
Полезен е при нарушаване на обмяната на веществата, затлъстяване, захарен диабет, камъни в бъбреците и пикочния мехур. Препоръчва се особено на мъже, страдащи от възпаления на простатата.

Сок от краставици
Той е най-широко използвания в козметиката сок – смята се, че намалява слънчевите петна, прави луничките по-незабележими и помага в борбата с мазната кожа, а има и избелващ ефект.

Ябълков сок
Притежава диуретично действие. Особено полезен е за хората на умствения труд - резултатите от изследвания показват, че веществата, съдържащи се в него, защитават клетките от оксидантен стрес, който води до нарушаване на паметта и намаляване на мисловния капацитет. Сокът се препоръчва и при инфекциозни заболявания, настинка и гнойни рани.

Сок от картофи
Сокът помага при възпалителни процеси, изгаряния, стомашни кръвотечения, кожни заболявания (дерматит, екземи, гъбични поражения) - марлена превръзка се напоява със сока от картофи и се поставя върху възпаленото място.

Сок от праскови
Подобрява работата на черния дроб, способства за преработването на мазната храна, повишава съдържанието на хемоглобин в кръвта, съдържа голямо количество бета-каротин (витамин А), калций, витамин В2. Този сок се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания и анемия.

Лимонов сок
Поддържа в норма артериалното налягане и е профилактично средство срещу инфаркт, инсулт и други заболявания на сърцето. Има и силно антисептично, противовъзпалително и имуноукрепващо действие. В съчетание със сока от чесън той се прилага дори за потискане на някои симптоми на СПИН.

Препоръки при приготвянето на на сокове:

1. Използвайте само пресни плодове и зеленчуци без червеи и гнили части.
2. Приготвяйте соковете сами.
3. За максимален ефект ги пийте на малки глътки, не по-късно от 10 минути след тяхното приготвяне.
4. Плодовете и зеленчуците трябва да се почистват непосредствено преди приготвянето на сока.
5. Соковете да се пият поне 30 минути преди хранене.
6. Сокът от плодове с костилки (сливи, праскови, кайсии) не трябва да се смесва с други сокове.
7. Не е задължително да се белят плодовете с тънка люспа (ябълки, круши кайсии)
8. Не правете сок от меки плодове папая, авокадо, манго, смокини, банани.
9. Петната от сок по дрехите могат да се премахнат с помощта на сода или растителна мазнина.

Коментари

Добави Коментар

Най-четени