Автор
Ива Петрова

5 признака, че страдате от хормонален дисбаланс

Тялото е съвършено творение на природата. То винаги намира начин да ни алармира в случай че има някакъв пробелем с хормоните ни.

Хормоните са химически вещества, които се произвеждат в ендокринната система. От тях зависят важни функции на човешкия организъм, сред които апетит и метаболизъм. Когато по една или друга причина настъпи някаква промяна или нарушение в хормоналните нива, това обикновено се отразява върху някои функции, свързани с физиологичните процеси. Сред най-честите признаците, които говорят за наличието на хормонален дисбаланс, са променливото настроение, ниското либидо, болезнената менструация, главоболието, безсънието, нощното изпотяване.

1. Променливо настроение

Често промените в настроението са следствие на настъпил дисбаланс в нивата на половия хормон естроген. Той е отговорен за отделянето на серотонин - химикалът, който повишава настроението на човека. Именно променливите нива на естроген причиняват предменструаления синдром, чийто признак са смените на настроението. При някои хора промяната в настроението може да доведе до тревожност и депресия. Доказан начин за преборването им е физическата активност и упражненията. За целта експертите препоръчват да се повиши консумацията на плодове. При по-жеки случаи лекаят специалист може да предпише за лечение хормонална заместителна терапия.



2. Намалено либидо

Друг признак за хормонален дисбаланс е пониженото либидо. Този симптом повечето жени изпитват в периодите на перименопауза и менопауза. Дължи се предимно на промени в нивата на хормоните естроген и тестостерон, но може да бъде провокиран и от други медицински състояния. Точна диагноза може да даде акушер-гинеколог. Той ще прецени дали да предпише хормонозаместителната терапия с тестостерон, която да помогне за подобряването либидото и настроението.

3. Болезнен цикъл

Докато някои дами нямат представа що е то менструална болка, то за други дискомфортът по време на месечния цикъл е равносилен на истински ад. Болезненият цикъл засяга жени във всяка възраст, но се обостря в перименопаузата и менопаузата. Болезнената менструация може да е признак за други здравословни проблеми, така че не забравяйте да се консултирате с вашия лекар.



4. Нередовен цикъл

Ако изпитвате силни болки по време на месечния си цикъл, направете си кръвен тест, за да види нивата на хормоните ви. Хормоналните промени също могат да променят менструалния ви цикъл и да причинят нередовен цикъл. Нередовната менструация може да е следствие на друг здравословен проблем, така задължително се консултирайте за състоянието си при специалист.

5. Главоболие и покачване на теглото

Често срещан проблем, предизвикан от дисбаланс на хормоните, е главоболието. Промените в хормоналното ниво също така могат да бъдат причини при някои жени за внезапно наддаване на тегло без промяна в диетата. Напълняването може също да се дължи на промени в нивата на хормоните на щитовидната жлеза или синдром на поликистозни яйчници. При някои жени теглото може да се променя и от противозачатъчни хапчета, които съдържат естроген и прогестерон.



6. Безсъние и нощно изпотяване

Причина за безсънието при жени в менопауза е ниското производство на естроген и прогестерон. Тези хормони помагат за съня. Недостатъчното производство на прогестерон и естроген причинява и изпотяване през нощта.

Четете още: Зеленчукът, който намалява теглото, прочиства и укрепва сърцето