Автор
Woman.bg

Какво да правите, ако установите проблеми с дишането

Ако установите, че дишането ви е станало трудно и изпитвате нужда да си вземете повече въздух, първото нещо, което трябва да направите, е да не изпадате паника. Чувството на тревога и безпокойство само може да влоши състоянието ви.

На първо място, проблемът с дишането възниква поради липса на достатъчно кислород. Задухът може да бъде симптом на заболяване или следствие от неправилен начин на живот.

Самоанализът на състоянието може да доведе до неверни заключения и неправилно лечение. Ето защо консултацията със специалист е най-удачното решение в случая.

Фактори, които могат да причинят задух и затруднения с поемането на въздух:

- сърдечно-съдови проблеми
- бронхиална астма
- стрес
- прогресираща анемия
- хронична обструктивна белодробна болест
- алергична реакция
- затлъстяване



Какво трябва да направите в случай че почувствате затруднение при поемането на достатъчно въздух?

Ако почувствате пристъп на задушаване, първо се постарайте да се успокоите. Тревогата в случая може да ви изиграе лоша шега. Вземете салфетка или просто свийте двете си длани във формата на лодка и вдишайте в тях. Това действие ще увеличи концентрацията на въглероден диоксид, допринасяйки за разширяването на кръвоносните съдове.

След атаката трябва да направите релаксираща гимнастика, състояща се от няколко елементарни упражнения:

Поемете дълбоко въздух, задръжте и бройте до 6. След това издишайте, отново задръжте, като броите до 8. Накрая направете няколко бързи вдишвания с изплезен навън език. Повторете всички стъпки няколко пъти.

Заболяването не е идентифицирано, но все още е много трудно да се диша. Какво да правя?

Една от причините за затруднено дишане е консумирането на „грешната“ храна. Прекаленото количество захар и честото посягане към продукти с химически добавки, рафинирани примеси и други вещества сгъстяват кръвта и възпрепятстват доставянето на кислород до вътрешните органи.

За да засилите кръвообращението, трябва да ядете сурови плодове и зеленчуци, да пиете достатъчно чиста вода, да намалите консумацията на месо и да изключите сладките и тестени изделия от дневния ви хранителен режим.

1 ч.л. ябълков оцет, разтворен в 1 чаша вода също ще ви помогне да се почувствате по-добре.

Запомнете! Задухът може да е знак за заболяване. За да не влошите състоянието си, не прибягвайте към самолечение. Само лекар специалист може да постави точна диагноза и да предпише правилното лечение!

Четете още: Консумацията на чесън и лук пази от тази страшна болест!