Автор
Теодор Муховски

Какво представлява бялата алкохолна треска и кой вижда бели мишки

Хората, които са опиянени от алкохол им се привиждат "бели мишки" и имат други сериозни халюцинации. Делириумът или алкохолната бяла треска е най-тежката форма на синдрома на абстиненцията.

Това е състояние на нарушено съзнание, причинено от алкохола от човек, който е злоупотребявал с него дълго време. Като какво се проявява и колко време трае?

Не са малко българите, които злоупотребяват с алкохол. През последните години се наблюдава рязко увеличаване на консумацията на упойващи вещества, включително и алкохол.
Пристрастяването е сериозен проблем, който може да засегне всеки, независимо от социалния му статус.

Алкохолът има негативно въздействие върху всички органи и е вреден за физическото и психическото здраве. Когато се консумира в големи количества, той се превръща в отрова. СЗО предупреждава: няма безопасна доза.



Хората, пристрастени към алкохола, могат да бъдат засегнати и от друг сериозен проблем. Това е делириумът, известен още като „алкохолна бяла треска“.

Какво представлява делириум („бяла алкохолна треска“)?

Делириум тременс, наричан още алкохолна бяла треска, е най-тежката форма на синдрома на абстиненцията.
Това е цял синдром от симптоми, които се появяват, след като човек, който дълго време е злоупотребявал с алкохол, е спрял да пие.

Причини за алкохолен делириум

Организмът, който е свикнал със стимуланта, не е безразличен към внезапното намаляване на количеството консумиран алкохол.
Прекъсването на алкохолните напитки обикновено предизвиква бурна реакция. В крайни случаи това може да доведе дори до смърт.
Ако човек, който дълго време е употребявал алкохол, внезапно спре да го консумира, активността на нервната система, променена поради пристрастяването, се увеличава. Поради това зависимият човек става възбуден и поведението му става непредсказуемо.



Алкохолна бяла треска: кога се появяват симптомите

Симптомите на алкохолната бяла треска обикновено се проявяват между 48 и 72 часа след спирането на алкохола. Рискът от развитие на това заболяване е между 5 и 10 % при хората, които пият постоянно.

Алкохолният делириум обикновено отшумява след една седмица, но при някои хора може да продължи и по-дълго време. Това се дължи на соматични оплаквания или психични разстройства.
Свързано е с повишаване на активността на нервната система след спиране на алкохолните напитки. Алкохолната бяла треска обикновено започва с проблеми със съня, тревожност и мускулни потрепвания. На следващия ден оплакванията започват да се увеличават.

Алкохолна бяла треска: симптоми

Основните симптоми на алкохолната бяла треска са халюцинациите - обикновено зрителни или слухови. Засегнатото лице започва да възприема несъществуващи събития като реални, като обикновено вижда животни, насекоми, хора и чува различни звуци и шумове. Той или тя може да вижда бели мишки, змии, котки, сцени от филми на ужасите и да чува заплашителни гласове или да усеща отблъскващи миризми, интензивни мускулни потрепвания, промени в настроението и активността - пациентите с делириум могат да бъдат сънливи и понякога еуфорични, нарушения на съзнанието - те са свързани с околната среда.

Пациентът не знае къде се намира и не е в състояние да отговори на най-простите въпроси, нарушения на паметта и мисленето - човек в състояние на делириум има нарушена концентрация и проявява трудности при правенето на логични изказвания.

Списъкът със симптоми, които съпътстват бялата треска, включва също: повръщане, гадене, повишено изпотяване, ускорено дишане, ускорен сърдечен ритъм, високо кръвно налягане, повишена телесна температура, сърдечна тахикардия.



Как да помогнем на човек в делириум?

Състоянието на делириум често се появява заедно с други соматични разстройства и се третира като непосредствена опасност за живота. Симптомите на делириум изискват хоспитализация, тъй като почти 4 % от тях са с фатален край.

Човек в алкохолен делириум трябва да бъде хоспитализиран възможно най-скоро. Най-важното е да се обадите за медицинска помощ възможно най-скоро - всяка секунда е от значение.
До пристигането на линейката - доколкото е възможно - трябва да го предпазите от рисково поведение. В същото време е добре да се грижите за собствената си безопасност и да не се излагате на ненужна опасност.

Алкохолна бяла треска: лечение

Какво е лечението на бялата треска? На пациента се дават лекарства за намаляване на индивидуалните симптоми. За халюцинациите му се дават бензодиазепинови лекарства, а за конвулсиите - антиконвулсанти. Предполага се, че повишената активност и психотичните симптоми се облекчават с лекарства от групата на невролептиците.
Освен това пациентът получава интравенозно витамин В1 за поддържане на нервната система и големи количества течности.
Пациентите с нарушено съзнание обикновено са изолирани. По време на лечението на алкохолна бяла треска е важно да се полагат психологически грижи. Това гарантира, че пациентът знае в какво състояние се намира и каква е причината за това.

Четете още: Какво се случва с тялото ви, когато ядете кисело зеле