Какво разкрива цветът на очите за вашето здраве?

06 юни 2022 | 07:34
5446
0
Снимки: Unsplash
0

Очите са огледало към душата. Това действително е така - погледнете ли в нечии очи, можете да разберете щастлив е този човек  или мъка е обзела сърцето му. Освен това обаче очите са и детектор за здравето - по тях може да се добие представа какво е състоянието на организма и каква склонност има към различни заболявания.

Кафяви очи

Колкото по-тъмни са очите, толкова повече меланин има в ириса, което на свой ред значи, че сте по-защитени от ултравиолетовите лъчи. Това разбира се не значи да не си носите слънчевите очила, но ако трябва да сме честни, наистина хората с тъмни очи много по-рядко страдат от рак на кожата и болестта Витилиго. В същото време обаче тъмнооките хора са по-склонни към нервни разстройства, депресии и имат по-нисък праг на болка.Зелени и тъмнозелени очи

Зеленооките хора имат висок праг на болка и са по-малко предразположени към депресии от останалите. Според изследванията обаче именно при тях има по-висок риск от развитие на рак на очите. Пигментът меланин в ириса е много малко, което значи, че и защитата от ултравиолетовите лъчи е по-ниска. Затова Зеленооките хора следва да избират внимателно слънчевите си очила, така че да имат силна слънцезащита.Сини и светлосиви очи

Както зеленооките, така и синеоките хора рядко страдат от депресивни състояния и по-леко понасят болката. При тях също има висок риск от развитие на рак заради липсата на меланин и въздействието на слънчевите лъчи. Според изследванията хората със сини и светлосиви очи са и по-предразположени към алкохолизъм, като причината за тази зависимост не е известна.

Все пак, най-добре е да се обърнете към офталмолог, ако наблюдавате изменения в очите си и в случай че нещо ви притеснява.

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени