Автор
Woman.bg

Какво трябва да направите, ако имате симптоми на коронавирус

През последните дни улиците са все по-празни, а градът е притихнал от тихия убиец коронавирус, който успя да вземе страха не на една или две нации, а на цялото човечество. В момента светът не говори за нищо друго, а в България всеки ден научаваме за нови и нови случаи на заразени. Неминуемо паниката, която расте с всяко изминало денонощие, ни кара да следим здравето си още по-строго и дори, ако само за секунда не се почувстваме добре, вече сме готови да проверим дали това не са симптоми за коронавирус.

На първо място обаче, преди да побързаме да се треовжим, трябва да осъзнаем, че психическото ни състояние е най-важно. Когато то е стабилно и имунната ни система е стабилна. Така че не подценявайте важността на спокойствието, а ние ще ви дадем възможно най-практичната информация, която трябва да знаете, ако не се чувствате добре.



Какви са първите симптоми?

Най-първият симпотом е сухата кашлица или сухото гърло. Те бързо биват последвани от чувство на умора и отпадналост, може да се появи и треска. При някои се появява усещане за задух около шестия ден, след като са се почувствали зле за първи път. Разбира се, симптомите се проявяват различно при отделните хора. При някои се усеща главоболие, виене на свят, загуба на ориентация, страдат от диария, затруднено ходене, хрема, повръщане и загуба на апетит. При по-възрастните и тези, които имат заболявания като диабет, сърдечни болести, белодробни проблеми или високо кръвно това може да доведе до пневмония.

Какво трябва да направим, ако имаме тези симптоми?

Ако не се чувствате добре, първото и най-съществено, е да се изолирате напълно за период от 14 дни. Същото важи и за тези, които се чувстват добре, но живеят с човек, който кашля продължително време или изразява някакъв друг симптом. Не е препоръчително тези хора да излизат дори до хранителния магазин. Изчакайте ден-два, защото може да се подобрите и изолацията да е била най-доброто решение за вас. Съвсем възможно е да сте имали просто временно неразположение.



Трябва ли да посетите личния лекар?

Не бързайте да се отправяте към болнично заведение, излагате себе си и другите на още по-голям риск. Ако не се чувствате добре и състоянието ви пречи да извършвате ежедневни обикновени дейности като хранене, ставане от леглото и движение, първо се обадете на личния си лекар или потърсете помощ и информация какво да правите оттук нататък на горещите телефонни линии. Едва след като не усетите подобрение след няколко дни и лекарят ви препоръча консултация, тогава отидете на преглед, като разбира се спазвате необходимата дистанция с другите и носите маска.



Какви са първите мерки, които трябва да вземете?

От съществено значение е да увеличите приема на вода, колкото се може повече. Също така е препоръчително да приемате обезболяващи като парацетамол. Водата ще ви помогне да не останете дехидратирани, а парацетамолът ще помогне на треската да отшуми.

С какво трябва да се храните, ако имате симптоми?

Най-важното е в момента да подсилите имунната си система и да приемате витамини А, С и D. Препоръчителните храни са пресни плодове и зеленчуци, както и прясно изцеден портокалов сок. В комбинация с пълната изолация, ще си осигурите чудесно подсилване на имунитета. Също така внимавайте с приема на калории, избягвайте захарта и тестото и заложете на храни, богати на фибри.



Четете още: Топлите напитки унищожават коронавируса!