В разгара на коронавируса в Европа редно е да се информираме за средставата, с които най-ефективно можем да му противодействаме.

Ето какви отговори дава д-р Лидия Рота Вендер - хематолог и президент на Асоциация срещу тромбозата и сърдечносъдовите заболявания в Италия, на най-често задаваните въпроси, свързани с коронавирус Ковид-19.

Как да разпознаем симптомите на Ковид-19 от тези на обикновената настинка или грипа?

Първият признак, който може да ни наведе на мисълта, че вероятно става въпрос за Ковид-19, е сухата и груба кашлица.Чувството на сухота в гърлото също е знак, че трябва да обърнем внимание на състоянието си. То може да продължи около 3-4 дни. Треската и високата температура също са синали, които не бива да пренебрегваме.



Как можем да противодействаме на коронавируса в домашни условия?

Вирусът не понася и съответно умира в условия на топлина, т.е. ако е изложен на температури, по-високи от 26-27 градуса. Ето защо през деня силно се препоръчва консумацията на горещи напитки като супи, бульони, чайове или прост топла вода. Горещите течности имат свойството да неутрализират вируса. Можете също така да си правите гаргара с топла вода, когато намерите възможност за това.

Важно е никога да не оставяте гърлото си дълго време сухо. Старайте се да поддържате устата и гърлото винаги влажни. За тази цел е нужно да поете по 2-3 глъки вода на всеки 15 минути.

Защо и как водата и топлите течности ни помагат в борбата с коронавируса?

Това се прави превантивно. В случай че вирусът попадне във вода или други течности през устата, той ще премине през хранопровода директно в стомаха. Там стомашните киселини ще го унищожат. Но ако не консумирате редовно достатъчно вода, вирусът може да премине постепенно към дихателните пътища и оттам да стигне в белите дробове - благодатната среда за неговото развитие, където единствен отпор ще му бъде имунната ви система.

Необходими ли са специални маски, за да се предпазим от проникването в организма ни на коронавируса?

Добрата новина е, че Ковид-19 е с диаметър 400-500 наноменъра, което си е голям размер в сравнение с други вируси. Това означава, че всеки плат може да му противодейства успешно и че не са нужни специални маски в ежедневния живот. Не така обаче стоят нещата при лекарите и здравните работници, които ежеминутно са изложени на постоянни и тежки атаки на вируса. Те задължително трябва да използват специален екип.

Колко време вирусът може да оцелее върху различните видове повърхност?

Вирусът може да живее в дрехи и тъкани между 6 и 12 часа, те могат да бъдат унищожени чрез обикновени почистващи препарати и дезинфекциращи средства. Когато вирусът е попаднал на метални повърхности, оцелява около 12 ч. Затова е задължително да се дезинфекцират със спиртни средства. Измиването на ръцете също е от съществено значение, тъй като вирусът оцелява върху кожата 10 минути - време, през което можем да докоснем лицето си множество пъти, като например да потъркаме очите си, да се почешем по носа и т.н. Не забравяйте, че вирусът прониква през трите лигавици - очи, нос, уста.



Кога трябва да потърсим лекарска помощ?

Ковид-19 може да не показва дълго време признаци на инфекцията. В това именно се крие неговото коварство. Инкубационният период може да трае от 2 до 14 и дори повече дни, през което време носителят спокойно може да разнася заразата на околните, с които е в контакт. Ето защо самоизолацията е най-добрият начин да възпрем неговото разрастване по света. Но на въпроса - когато се появи температура или кашлица, трябва да се обърнете към личния лекар незабавно. Ако белите дробове са са 50% фиброза, вече е късно.

Как да разберем, че вирусът е проникнал и предизвикал инфекция в белите ни дробове?

Експертите в Тайван предлагат простичко упражнение за проверка всяка сутрин. Вдишайте дълбоко на чист въздух и задръжте дъха си за 10 секунди. Ако не започнете да кашляте и нямате задух, това е знак, че нямате фиброза в белите дробове. Няма и инфекция.

Помнете, имунната система на човек е нещо уникално. Пазете я и се грижете за нея. Страхът и стресът са нейни врагове. Бъдете разумни и смели!

Четете още: Пандемията, която превърна света в призрачно място