Калций и витамин D не предпазват костите

15 юни 2012 | 09:17
7178
3
3

Жените преминали през менопаузата не трябва да взимат хранителни добавки с витамин D и калций, защото според ново изследване на американски учени, те не действат превантивно срещу фрактури, а може да предизвикат камъни в бъбреците.

Ежедневната комбинация от витамин D и 1000 mg калций, която от години се препоръчва на възрастните жени, увеличава риска от чупене на кости, предаде БГНЕС.

Според професора от Калифорнийския университет Кристен Бибинс Доминго все още не може да се дават препоръки за приемане на евентуално по-големи дози на витамин D и калций.

Тя подчертава, че препоръките се отнасят само за жени, преминали през менопаузата, и то за витамин D и калций като хранителна добавка, но в никакъв случай естествена храна, която е богата на тези витамини.

Още по темата

Коментари

3
  08 юли 2019 | 16:18 отговор
 

За да не се натрупват в други органи витамин Д и калций трябва да се приемат с витамин К2. Той е този, който ги транспортира в костите.Всичко това след консултация с ревматолог, година след последния цикъл.Нови изследвания показват, че след спиране на цикъла на жената, организма и не усвоява витамин Д от слънцето, ако ще да се излага на слънце с часове.Само от храната и евентуално хранителни добавки.

 
2 X0X
  18 юни 2012 | 16:59 отговор
 

Само ще добавя към казаното от Бу, че има и алтернативни на млечните продукти източници на калций. За веганите, това са главно зелените листни зеленчуци, бобовите, някои семена (най-вече сусам) и ядки.

 
1 Бу
  15 юни 2012 | 10:14 отговор
 

Това важи не само за жените преминали през менопауза. Важи за всички хора, защото изкуствените добавки не се усвояват от организма, а се натрупват в черния дроб и бъбреците. Така, че "мляко с допълнително калций" или постоянното натрапване, че трябва да се пие допълнително витамин Д, са пълна глупост и целят пълнене джобовете на определени хора. Калций се набавя от млечните продукти, а витамин Д от слънцето, яйцата, масло, черен дроб. Това е истината!

 

Добави Коментар