Автор
Woman.bg

България е сред десетте най-усмихнати страни в света

Има един мит, че българите сме сърдити, неучтиви и намръщени. Оказва се, че не е така, ако повярваме на международното изследване за дружелюбност Smiling Report 2012, което всяка година провежда SQI management.

Изследването се провежда по метода „таен клиент“ в 32 страни в света. През 2011 г. (за когато се отнася изследването) 72% от тайните клиенти са видели усмивка на лицата на сътрудниците на веригите магазини на дребно в различни точки на света.

Най-ниският световен показател бе фиксиран през 2009 г. и беше 71%. През 2010 г. той се повиши с един процент и се задържа на това ниво и досега.

Най-усмихнатите страни в света са Парагвай и Австрия (по 96%).

Второ място си поделиха Исландия и Украйна (по 93%).

След тях е Франция с 90%.

България е шеста. 86% от тайните клиенти са видели усмихнати служители в българските магазини.

Най-намръщената страна в света е Пакистан, в която усмивките са едва 37%.

За най-усмихнат континент бе обявена Северна Америка, която получи резултат 80%. Това е очаквано, предвид че американците смятат усмивката за естествен израз на вежливост.

Най-често ще ви посрещнат с усмивка в салон за красота (89%) и хотел (85%). Но не се надявайте да видите усмихнат шофьор на градски автобус или контрольор. В транспорта усмивките не надминават 51% по света.

По отношение на приветствията при влизане в магазина, 79% от тайните посетители са чули такива. Най-висок резултата имат отново двете Америки.

Изследването отчита, че като цяло обслужването в света се влошава.С най-добра способност да ви продадат допълнителни стоки се отличават продавачите в Латвия. 90% притежават такова умение. На второ място е Колумбия със 74%, а най-големите аутсайдери вече са Кипър (15%) и Гърция (22%). Източник: profit.bg