Артритът е състояние, при което ставите се подуват и стават болезнени.

Двете най-често срещани разновидности на това заболяване са остеоартритът, представляващ постепенно износване и загуба на хрущялите на колената, тазобедрените стави, пръстите на ръката и гръбначния стълб, и ревматоидният артрит – автоимунна болест, която атакува обвивката на ставите. Ефективна стратегия за справяне с артритните болки е правилната диета.

Високомаслени и висококалорични храни

Докато мазнините сами по себе си не могат да отключат симптомите на артрит, повишаването на теглото влошава значително болките при остеоартрит. Наднорменото тегло прибавя напрежение за ставите, причинявайки допълнително разрушаване на хрущялната и костната тъкан.

Намаляването на теглото чрез диета и ненатоварващи упражнения от друга страна се препоръчват за намаляване на болката и ставната увреда.

Месо

Шведски специалисти в лечението на артрита са стигнали до извода, че веганската диета, при която се изключват напълно всякакви животински продукти, включително месо, риба, мляко и яйца, довела до намаляване на съединение, което причинява симптомите на възпаление, характерни за ревматоидния артрит.

Червеното месо специално се определя като най-често срещаният фактор, който отключва симптоматиката.

Глутен

Същите специалисти предупреждават, че намаляването на месото е полезно за редуциране на артритните болки и наблягат на факта, че безглутеновата диета също може да се окаже полезна.

Непоносимостта към глутена, съдържащ се в пшеницата и ечемика, засяга 1 на 100 до 150 човека.

Глутенът може да влоши артрита чрез ускоряване на възпалението, свързано с имунната система. Също така на глутена може да се дължат болките в ставите у малки деца.

Растенията от семейството на картофите

Зеленчуците от семейство Картофови растат добре на сенчести места и цъфтят през нощта. Към тях спадат например картофите, чушките, патладжаните и доматите.

Някои от страдащите от артрит са силно чувствителни към алкалоидите, съдържащи се в тези растения. Тази чувствителност може да предизвика болка и подуване на ставите. Тютюнът, въпреки че не е храна, също е част от семейство Картофови, и пушенето трябва да се избягва от хората с дегенеративен артрит.

Мляко

Млякото често се свързва с изостряне на симптомите на артрита. Специалисти предупреждават, че някои хора с артрит имат алергия към млякото, която предизвиква възпаление в ставите им.

Други експерти в областта открили съставка на млякото, наречена конюгирана линолова киселина, която всъщност намалява възпалението.

Пациенти, посъветвани да изключат млякото от диетата си за една седмица, показали облекчение на симптомите. Нещо повече, млякото и млените продукти са важни източници на калций и витамин D, които укрепват костите и предпазват от счупвания и други проблеми с костите при остеоартрит, съветват от zdrava.bg