Автор
Антония Дамянова

Кои са хората, които не трябва да пият бира

Бирата е любимо пиво на хората от цял свят. Кехлибарената течност е и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая. За нея се казва, че е една от най-старите напитки. Според изследователите тя се появява още в средата на 10-то хилядолетие пр.н.е.

Произвежда се чрез варене и ферментация на нишесте, получено главно от зърнено-житни култури – най-вече малцов ечемик, но се използват и пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец. Ферментацията става с помощта на мая.



Дали обаче може да се консумира от всеки? Eat Оказва се, че има шест групи хора, които е добре да избягват бирата или поне да намалят консумацията ѝ до възможно най-минимална степен. Това посочват експерти пред изданието „Eat This Not That“.

Тези групи включват:

– хора с диабет или преддиабетно състояние;
– хора, които се опитват да отслабнат или са с наднормено тегло;
– тези, които са чувствителни към глутен;
– хора със синдром на раздразнените черва;
– хора, които имат болен или мастен черен дроб.

Редовната и непремерена консумация на бира от хора от горепосочените групи може да доведе до влошаване на здравословното им състояние.

Дори и да не принадлежите към никоя от тези шест групи, важно е да не подценявате бирата, а да се отнасяте към нея, както към всички останали алкохолни напитки – внимателно и в разумни количества.

Четете още: Плодът, който помага на черния дроб да се възстанови след консумацията на алкохол