Автор
Теодор Муховски

Кой би повярвал, че кафето с лимон е толкова полезно

Любителите на кафе не липсват и много от нас не могат да си представят деня без любимата си ароматна напитка. Малцина обаче знаят, че кафето може да се пие не само със захар или мляко, но и с... лимон.

Такава неочевидна комбинация може да изглежда безинтересна и дори неприятна. Струва си да го опитате не само заради екзотичния му вкус, но и поради уникалните му свойства, защото то може да подпомогне отслабването и да бъде лек за махмурлук. Вижте как да си приготвите този вид кафе и какви са ползите му за здравето.



Ползите от пиенето на кафе с лимон идват от комбинацията на тези две съставки. Кафето дължи свойствата си преди всичко на съдържанието си на кофеин и хлорогенна киселина (CGA), които имат антиоксидантни свойства. Благодарение на това то се бори със свободните радикали и намалява оксидативния стрес, което снижава риска от развитие на някои видове рак, например на черния дроб, дебелото черво, простатата или ендометриума. Кофеинът, съдържащ се в кафето, има стимулиращ ефект, добавя енергия, подобрява концентрацията и благосъстоянието. Освен това ускорява метаболизма и процеса на изгаряне на калории – за да се възползвате от този ефект е особено препоръчително да пиете кафе точно преди тренировка.



Лимонът, от друга страна, е източник на витамин С и флавоноиди, които са мощни антиоксиданти. Благодарение на това лимонът има същите антиоксидантни свойства като кафето и по този начин унищожава свободните радикали и намалява риска от развитие на рак. И двете вещества подобряват работата на храносмилателния тракт, включително работата на черния дроб, а също така почистват червата. Витамин С, съдържащ се в лимона, също подпомага имунната система в борбата срещу патогените.

Кафе с лимон за отслабване и главоболие

Кафето и лимонът имат много сходни здравословни свойства. Комбинирането им в една напитка ускорява метаболизма и по този начин подпомага отслабването и облекчава запека. Тези свойства обаче се показват главно от съдържащия се в кафето кофеин, така че за ускоряване на метаболизма и подобряване на изгарянето на мазнини самото кафе е достатъчно, добавянето на лимон в този случай не носи кой знае какви допълнителни ползи.

Кафето с лимон също може да облекчи ефектите от махмурлука, така че си струва да го пиете след алкохолно парти. Най-вероятно това твърдение е свързано с факта, че кофеинът свива кръвоносните съдове, което помага за облекчаване на главоболието. Лимонът действа освежаващо.



Как се прави кафе с лимон

Кафе с лимон за много хора звучи като странна и може би не особено вкусна комбинация. Понякога обаче си струва да нарушите рутината, макар и само от любопитство. Киселинността на този вид кафе нарушава горчивия му вкус, което гарантира на вкусовите рецептори безпрецедентно изживяване. Кафето с лимон има екзотичен и освежаващ вкус.

За приготвянето на напитката са необходими само две съставки: кафе и лимон. То може да се приготви по различни начини, но най-често към приготвеното в еспресо машината кафе се добавя резен лимон (25-30 мл) или първо в чашата се налива сока, изцеден от резена лимон и след това еспресото се вари. Можете също така да втриете лимонова кора в готовата напитка.

Кафето с лимон може да се пие както топло, така и студено. Можете също да добавите захар или мляко на вкус, но обикновено се пие без никакви добавки. Еспресото от своя страна може да се приготви и в капкова кафеварка, кафемашина или в класическия вариант.



Четете още: Последствията ще са страшни: Никога не комбинирайте тези продукти с кафе