Автор
Теодор Муховски

Последствията ще са страшни: Никога не комбинирайте тези продукти с кафе

Кафето е една от най-популярните напитки, любима на много хора. Когато се пие в умерени количества, може да донесе редица ползи за здравето, тъй като е ценен източник на антиоксиданти, подобрява кръвообращението и стимулира ленивия метаболизъм.

Има обаче продукти, които не трябва да се комбинират с кафе. Ето кои са те.

Кафе и млечни продукти

Кофеинът, съдържащ се в кафето, ограничава усвояването на калций от продуктите, с които го пием. Това трябва да се помни особено от хора, които имат навика да ядат млечни продукти за закуска и да ги комбинират с чаша ароматно кафе. Тогава организмът не може да използва пълноценно калция, съдържащ се в изварата, киселото мляко, кефира, млякото или кашкавала.

Въпреки че кафето не намалява драстично усвояването на калций, добра идея е да не го превръщате в ежедневен навик. Консумацията на кафе в умерени количества също е много важна. Хората, които пият повече от 3 чаши на ден, могат да получат значително нарушение в концентрацията на калциеви йони в тялото.



Кафе и бобени растения

Бобените растения се радват на все по-голяма популярност. Фасулът, грахът, соята, нахутът и лещата се използват не само от вегани и вегетарианци, но и от хората, които ядат всичко. В крайна сметка, в името на собственото здраве и по-доброто състояние на планетата, си струва да се ограничи консумацията на месо.
Бобените култури са отлична алтернатива за тази цел. Те са богати на лесно смилаеми протеини и съдържат желязо, което е важно за здравето на кръвта.

Тези храни обаче не бива да се комбинират с кафе, тъй като така се ограничава усвояването на желязото, съдържащо се в растенията. Това правило е важно, тъй като нехемното (растителното) желязо се усвоява по-трудно от човешкото тяло, отколкото хемното (животинското) желязо. По-добре не причинявайте това на червата си и се откажете от пиенето на кафе със сандвичи с хумус, фалафели или други подобни вкусни изкушения.

Кафе и червено месо

Червеното месо е най-ценният източник на желязо. Съдържа и цинк, който е важен за устойчивостта. Поради тези две причини не си струва да завършвате ястията със свинска пържола или друг месен деликатес. По този начин ще ограничите усвояването не само на желязото, но и на цинка.



Кафе и продукти, богати на цинк

Цинкът има редица важни функции. През есента и зимата най-много ценим имуномодулиращите му свойства. Струва си да се знае, че животинските продукти са най-ценните източници на цинк, защото не съдържат характерните за растенията фитати и оксалати, които затрудняват усвояването на цинка.

Освен говеждо, свинско, телешко, агнешко и еленско, съкровищницата на цинк са карантия (особено черен дроб), риба, стриди и раци, както и яйца и сирене.

Сред растителните източници на цинк заслужават специално внимание елдата, ориза, тиквените и слънчогледовите семки. Нито един от тези продукти не трябва да се употребява заедно с кафето, тъй като съдържащите се в него танини значително влошават усвояването на цинка. Това е особено важно в сезона на инфекциите, когато се опитваме да осигурим имунитет по всякакъв начин.



Кафе и алкохол

Въпреки че не липсват желаещи да участват в тази комбинация, струва си да знаете, че кафето и алкохолът може да се превърнат във взривоопасна смес. Тя е особено опасна при хипертония и други кардиологични проблеми. В крайна сметка и двата продукта ясно повишават налягането, което може да бъде фатално.

Кафето е стимулираща напитка. Когато се консумира с алкохол, той маскира своите депресивни свойства и може да допринесе за пиенето на твърде големи количества.

И алкохолът, и кафето са натоварващи за черния дроб и бъбреците – не си струва да ги пиете едновременно. Идеята за лечение на махмурлук с кафе също е погрешна. Кофеинът не неутрализира токсичните ефекти на алкохола върху тялото. Освен това не подобрява метаболизма му. Кафето може да намали сънливостта, но не ускорява изтрезняването.

Кафе и фармацевтични препарати

Кафето не е напитка, която може да се пие с лекарства, особено когато става дума за аспирин и болкоуспокояващи. Кофеинът може да засили техния ефект и по този начин да увеличи риска от странични ефекти.

Най-добре е да не пиете кафе с никакви фармацевтични препарати или хранителни добавки. Най-сигурното решение е да пиете лекарствата си с вода и да изразходвате кафето си за най-приятните моменти от деня.



Четете още: Учени установиха кои хора никога не трябва да пият кафе. В списъка ли сте?