Лекари към Гуинет Полтроу: Прекарала си Ковид и гладуваш - много е опасно!

Дори уелнес гуруто Гуинет Полтроу не е имунизирана срещу коронавирус. Както писахме миналата седмица, Поутроу се е сблъскала вече с вируса и го е изкарала доста тежко. Актрисата разкри, че след преболедуването се е сблъскала с различни остатъчни ефекти като замайване и повишен пулс.

Тя сподели още, че няколко теста са засекли високи нива на възпаление в тялото ѝ, а всички тези симптоми са характерни за хората, преболедували по-тежко коронавирус.

В свой блог пост Полтроу написа и каква точно терапия ѝ е предписал нейният лекуващ лекар. Тя включва хранителен режим, който актрисата описва като “кето-веган, но с вариации”. Диетата ѝ позволява хапване на риба и някои видове месо. Гуинет е трябвало напълно да изключи от менюто си захарта и алкохола и да започне да приема някои добавки като витамин D3, цинк и селен. Актрисата прави тренировки сутрин и не се храни преди 11 ч.

Американски лекари обаче предупредиха, че този тип терапия може да не е най-здравословният вариант за справяне със симптомите, с които актрисата се е сблъскала. Те наблягат на факта, че замайването, забавянето в движениеята и възпалението, които Полтроу описва, се срещат при поне половината пациенти, преболедували по-тежко коронавируса и споделят, че все още няма протокол, по който те да бъдат третирани и лечението би трябвало да е строго индивидуално.

Специалистите стигат и по-далеч разкривайки, че има вероятност терапията, назначена на Полтроу, всъщност да забавя нейното лечение, а не да го подпомага.
“Периодичното гладуване би могло да намали нивата на възпаление в организма, но все още нямаме данни дали това е валидно за пациенти, които са прекарали ковид. Истината е, че подобен тип гладуване може всъщност да навреди, защото замайването би могло да бъде в резултат от това, че пациентът не се храни. Не бих го препоръчал за пациенти, изкарали коронавирус, бих ги посъветвал да не преяждат и да не се хранят с преработени храни” - коментира д-р Кристиан Сандрок, един от основателите на клиниката за пациенти, прекарали коронавирус към медицинския университет в Калифорния.

Диетоложката Бони Тоб-Дикс пък коментира, че навикът на Полтроу да тренира докато е на гладуване, не е възможен за всички хора, особено ако те страдат от пост ковид синдром.

“Хората са различни и при някои липсата на храна ги кара да не се чувстват добре. Възможно е да се чувстват изключително замаяни и да нямат енергия, за да тренират” - коментира тя.

Бони Тоб-Дикс похвали Поутроу за стремежа ѝ да се храни по-здравословно и да се погрижи за себе си, но сподели, че не е фен на диетите, на които тя се е спряла. “Не съм голям фен на толкова рестриктивни диети, като кето диетата. Палео или кето режимите не доставят голямо количество въглехидрати на организма, освен това са ограничени плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите продукти, а всички те са богати източници на фибри” - коментира диетоложката.

“Полтроу е смятана за модел за подражание. Тя изглежда невероятно, говори за здравословни навици и хората я слушат. Затова ми се иска знаменитости като нея да говорят за диетите в контекста на баланса, без да демонизират различни храни или да казват, че трябва те напълно да бъдат изключени, за да бъде човек здрав.” - допълва тя.

Тоб-Дикс разкри още, че желанието на актрисата да добави повече естествени източници на хранителни вещества е похвално. “Не е необходимо да станете веган или вегетарианец, за да опитате и вие. Достатъчно е да хапвате безмесно ястие поне веднъж седмично, а плавното включване на плодове и зеленчуци може много да промени начина, по който се чувствате” - допълва тя.

И двамата експерти са на мнение, че добавките, които Гуинет Полтроу не са притеснителни, но не е сигурно, че всъщност помагат. “Основното правило, което спазваме, когато пациент ни попита какви добавки да взима, е да му кажем, че всъщност нямаме достатъчно данни дали те ще помогнат или не. Ако имате финансовата възможност да ги взимате, аз нямам проблем с това. Просто съм длъжен да ви кажа, че нямам данни, за да зная дали те ще ви помогнат или не” - разкрива Сандрок.

Тоб-Дикс пък коментира, че по-голямата част от тези витамини и минерали могат да бъдат открити в храната. Селенът може да бъде намерен в бразилските орехи, сардините, пълнозърнестите продукти, яйцата, овесените ядки и бобовите култури. Цинкът се съдържа в месото, бобовите и ядките.

Единствената добавка, която Полтроу взима и се набавя по-трудно с храната е витамин D3. Той може да бъде открит в по-мазните риби, като сьомгата и сардините например, както и в яйцата. Витамин D3 би могъл да се синтезира и чрез излагането на кожата на слънце, но диетоложката предполага, че Гуинет употребява доста големи количества слънцезащитен крем.

“Повечето хора взимат витамини като вид застраховка, за да подсигурят пропуските в диетата, които имат, но пропускат факта, че голяма част от витамините трябва да бъдат приемани именно с храна. Например витамин D е мастноразтворим и се абсорбира по-добре от организма, ако го вземете заедно с някакъв вид мазнина. За мен е приемливо да взимате добавки, но бих предпочела да си набавяте полезните вещества, ядейки нещо, вместо чрез прием на прахче или хапче” - завършва тя.