Автор
Веселина Петрова

Масажът ни спасява от стрес и болка. Как да си го направите сами у дома?

Напрежение, стрес, умора? Има решение и то се нарича масаж. Това чудодейно средство може не само да ви релаксира, но да подпомогне оздравяването ви.

Разбира се, най-добре е да посетите масажно студио или да извикате професионалист у дома. Но трябва да знаете, че можете да си помогнете и сами.

Самомасажът има доказани ползи. И е възможен почти на всяко място - в офиса, у дома, докато сте на почивка... Помагате на тялото и душата, при това безплатно.

Можете да си подарите истинско масажно удоволствие, ако добавите няколко свещи, приглушена светлина и лека музика.

Самомасажът ще ви бъде от полза при стрес, безпокойство, главоболие, храносмилателни разстройства, мускулно разтягане, мускулна треска и много други видове болка.

Освен това, вие най-добре познавате собственото си тяло. Въпреки че професионалните масажисти са обучени по анатомия, понякога вие знаете най-добре къде по тялото ви са локализирани болката и напрежението.



Стресът и преумората могат да доведат до схващане на врата и раменете. Масажът ще ви помогне да се отпуснете, ще свали напрежението, ще отпусне стегнатите мускули и сухожилия.

Главоболието бързо може да бъде изгонено с масаж. Леките масажиращи движения на главата ще отпуснат нервното напрежение и ще решат проблема с мигрената.



Стомахът реагира доста бързо, когато в стрес. Често това води до появата на киселини.

Учените вярват, че болката в кръста често идва от главата. Когато сме напрегнати, променяме рутината си, поведението, начина, по който вървим, седим и спим, а това може да окаже влияние върху мускулите ни и гръбнака. Когато тези мускули са стегнати и напрегнати, се появява и болката в гърба и кръста.

Ако скърцате със заби, твърде вероятно е това да се дължи на стрес. Основният ни челюстен мускул се напряга заедно с нас и брадичката ни започва да се движи от едната на другата страна и така зъбите ни започват да скърцат от напрежение.

Пъпките по лицето също могат да бъдат в резултат на стрес.

Стави, кости и мускули - болките в ставите, костите и мускулите по цялото тяло, са признак за натрупан стрес. Проучвания сочат, че има връзка между симптомите на депресия и болките по цялото тяло. Ето защо, ако изпитвате такива болки, е хубаво да обърнете внимание първо на психическото си състояние.



Сред доказаните и ефективните методи за справяне със стреса са медитацията, масажът и физическите упражнения. Те отпускат тялото и помагат на нервната система. Разбира се, всеки трябва да открие своя начин за разпускане, който му действа най-добре. Трябва да започнете да си давате почивка и да се опитвате да мислите по-позитивно.