Медитацията може и да ви се струва като далечен спомен от хипи-вълната, завладяла света в средата на миналия век, но всъщност може да се окаже доста полезна и днес.

Две паралелни проучвания, реализирани в Университета Чарлз Дрю в Лос Анджелис и в Университета на Хавай, показват, че трансцеденталната медитация може да има изключително благотворен ефект върху психическото здраве.

Този вид релакс-техника е съпроводена с монотонно пеене на мантри, а според специалистите редовното й практикуване може да намалява стреса, риска от психически заболявания и дори високото кръвно налягане.

В изследването участвали над 100 човека на възраст 55 години и повече. Те били разделени на две групи – доброволците в първата се хранели здравословно и тренирали редовно, а тези във втората медитирали ежедневно и също били на диета.

Резултатите показали, че при представителите на втората група стресът бил много малък, а рискът от депресивни състояния бил с 48% по-нисък, отколкото при останалите доброволци.

Медитиращите прекарвали по 20 минути два пъти дневно в транс и това било достатъчно, за да се усети положителен ефект още след първия месец.

Според експертите тези заключения ще могат да се използват още повече вбъдеще при лечение на по-слаби психични разстройства и като успешна антистрес терапия.