Искате да живеете до 100 години? Какво ще кажете до 110 или дори 120?

Учените обещават, че след десетилетия, продължителността на живота ще достигне 150 години, благодарение на новите нанотехнологии.

Но когато става въпрос за естествено дълголетие, факторите, които определят продължителността на живота са много. Един от основните е храната и начинът, по който се храним. foodpanda, представя няколко от известните столетници и тяхното основно меню.

Кралица Елизабет

Кралицата Майка умира през 2002 година на 101 години. Както споделят приближени до нея, нейното меню е включвало основно яйца, риба и зеленчуци. Задължително е консумирала сьомга два пъти седмично и други разнообразни морски деликатеси още два пъти в седмица. Месото, което се поднасяло на нейната трапеза било единствено и само телешко и то в много редки случаи. Обожавала е сладолед на име "After Eight", както и суфле "Soufflé Rothschild".



Жан Калман

Като най-стария човек, живял на земята, Жан е включена в рекордите на Гинес. Умира през 1997години на 122 години. До 85-годишна възраст Жан спортувала активно фехтовка, а до 100 години карала колело.

Задължително е започвала деня с капучино и кроасан с течен шоколад. Изяждала е по 1 кг. шоколад седмично и никога не се е лишавала от храни като свинско месо, зехтин и маслини. Тя не пропускала да се грижи и за спокойствието си, отбелязвайки: "Ето затова ме наричат Калман ('calment' - от френски - 'спокойна').

Баба Мойсей

Художничката умира на 101 години като до последно рисува картини.

Споделяла е, че се храни предимно с въглехидрати, като най-много обичала тестени изделия. Зеленчуковата пица е присъствала поне по няколко пъти в седмичното ѝ меню.



Ирвинг Берлин

Композитор, починал на 101 години през 1989 г. Берлин обичал вкусната храна и предимно се е хранел с месо и зеленчуци. Не е обичал да яде плодове, въпреки че си го е налагал, заради полезните свойства.

Мерилин Монро и Ирвинг Берлин

Боб и Долорес Хоуп

Съпрузи столетници! Боб умира през юли 2003 г. на 100-годишна възраст, а Долорес през септември 2011 г., на 102 години. Винаги са се хранили по 5 пъти на ден, а храната в чиниите не е надвишавала една шепа. Както е споделяла Долорес: „Ядем всичко, но гледаме да бъде балансирано и никога да не заспиваме преяли”