Можем ли да се заразим с Ковид-19 в морето или в басейна

Лято 2020 определено ще остане в историята, благодарение на „любезното“ съдействие от страна на новия коронавирус. Въпреки че разпространението му започна преди месеци, той дълго време ще хвърля отражение върху живота на Земята, а тазгодишната почивка на морето със сигурност ще бъде много по-различна от досегашните. Но поне ще я имаме, защото сценарият КПП-тата да си бяха останали и карантината да продължи и през най-хубавия сезон, беше доста възможен.

И ако пътешествениците вече стягат куфарите, сме сигурни, че има и други, не чак толкова смели хора, които все още са притеснени, че могат да се заразят с вируса по време на ваканцията си. И в този ред на мисли днес решихме да ви споделим полезна информация, относно това дали Ковид-19 може да се разпространи във водата (в морето, джакузито и басейните) и дали има сериозна опасност, ако решите да поплувате.



Имаме добри новини: няма доказателства за това, че можете да се превърнете в мишена на вируса в басейна или в морето. Не е доказано, че водата може да е преносител. Но все пак, е хубаво да спазвате следните мерки за сигурност по време на лятна почивка:

Спазвайте дистанция

Това е най-златното правило, което буквално може да ви спаси живота. Дори и докато плувате във водата, не се приближавайте към другите на по-малко от 1.5 м. Избягвайте ръкуването и прегръщането с хора, с които не живеете под един покрив. Не посещавайте места, на които има струпвания и почакайте, ако в морето плуват повече хора в момента. Влезте във водата, когато е по-свободно.



Бъдете внимателни с хигиената

Обикновено на морето имаме навика да се отпускаме и да не бъдем толкова взискателни към чистотата и това е най-голямата ни грешка. Мийте ръцете си редовно и носете дезинфектант на плажа. Най-добре е да нанесете гел върху ръцете си след всяко излизане от водата. Мокрите антибактериални кърпички също трябва да имат постоянно място в чантата ви. Използвайте ги винаги, когато няма къде да си измиете ръцете. Също така с тях дезинфекцирайте всички повърхности, до които се докосвате – столове, маси, барове, чадъри, шезлонги. Имайте доверие единствено на себе си, що се отнася до хигиената.



Не оставяйте маските у дома

Ако ви се наложи да влезете в магазин, в който има повече хора, което съвсем не е изключено в летните месеци на морето, задължително слагайте маска. Във всички затворени пространства, в които не е възможно да спазвате необходимата дистанция, е добре да носите маска.

Не спирайте да се информирате

Както добре знаем, Ковид-19 е нов вирус за човечеството и статистиките и откритията, свързани с начина на заразяване, се менят буквално всеки ден. Интересувайте се повече по темата, защото само след седмица може да се окаже, че не е толкова безопасно да плувате в морето. Следвайте внимателно препоръките, за да запазите своето здраве и това на близките ви.



Четете още: В каква поза трябва да се храним, за да отслабнем