Автор
Woman.bg

Можете ли да хванете херпес от тестерите в магазините?

Жена съди известна верига козметични магазини, защото твърди, че се е заразила с херпес от техен тестер на червило в техен обект.

Дамата разкрива, че никога преди посещението си в магазина не е имала херпес и допълва, че инфекциозното заболяване е установено след преглед при лекар.

"Въпреки че е нашата политика е да не се изказваме съдебните дела, здравето и безопасността на нашите клиентите ни е приоритет и затова си позволяваме коментар", каза представител на магазина в официално изявление. "Искаме да подчертаем, че поддържането на изрядна хигиена в обектите ни включително и на продуктите ни е наш приоритет и ние сме посветени да следваме най-добрите практики в магазините ни."



За коментар по случая е потърсена и дерматоложката д-р Рейчъл Назаряр от Ню Йорк. Тя пояснява възможно ли е заразяване с херпес чрез използването на тестер на грим продукт: "Възможно е херпесният вирус да се предаде чрез споделяне на грим и други продукти за грижа за кожата", каза Назарян. "Когато говорим за голям козметичен магазин, където хиляди клиенти използват и споделят продукти рискът е огромен."

"Разраняванията по кожата я правят по-податлива на заразяване с вируса и като цяло на инфекции. Много от магазините за грим вземат предпазни мерки като почистване на продуктите със специален дезифенктант. Но не може да разчитате на 100%, че това се прави и то преди всеки нов клиент", допълва дамата.

Съветваме ви сами да се предпазите от нежелани инфекции, като не избирате цвета на червилото, пробвайки го върху устата си, а чрез тест върху кожата на ръката. Ако все пак държите да видите как седи върху устните ви, преди употреба премахнете най-горния слой от него или не го нанасяйте директно, а чрез пръст или гъбичка. Това няма да ви предпази напълно от вируси като херпес, но донякъде ще намали риска от заразяване.