Всеки има вредни навици, няма как да ги скрием. Но можем да се борим с тях. Важно е първо да ги осъзнаем - казват, че това е половината работа. А те никак не са малко. Ето някои от тях, за които е добре да помислим дали не са част от нашето собствено ежедневие и как да се борим с тях.

Браузване

Опитвате се да довършите задачите си за деня, но постоянно четете нов материал в любимия ви сайт или търсите отговор на поредния въпрос, изникнал в главата ви. Е, време е да престанете да го правите, иначе може да останете в офиса до късно или реално да не свършите никаква работа.

Мултитаскинг

Научно доказано е, че само 2% от хората по света могат да вършат едновременно, при това добре, 2 отделни задания. Ако не можете да го правите – просто не го правете, защото това ви претоварва.

Мейл

Наистина – колко пъти на ден проверявате мейла си? 2-3, 10 или по няколко пъти в час? Учените установяват, че ако сте от последната група хора, то тогава вие губите по 25 минути от деня си само в това задание.

Най-трудните задачи за края на деня

Хората често започват деня с най-лесните задачи, докато закусят или пият кафето си. Следва обедната почивка, а според учените с течение на деня голяма част от нас намаляват желанието си за работа. Така най-важните и тежки задачи биват отлагани. Ето защо трябва да започнем именно от тях.

Прекалено много срещи

Случвало ли ви се е? Правите 4-5 срещи за един ден и по този начин не ви остава време за ежедневните задачи. Във време, в което имаме на разположение възможност за видео разговори, чатове и др., не е нужно да правим по няколко излишни срещи - доказано е, че общуването на живо в повечето случаи е по-полезно, но и натоварва повече.

"Още само 5 минути..."

Мислите си, че като натиснете бутона и подремнете още няколко минути, ще си доспите? Е, всъщност е точно обратното, тъй като учените доказаха, че това ни влияе доста зле. 9-10 минути определено няма да ви помогнат, защото тялото ви се нуждае от дълбок сън, за да си отпочине.

Приоритети

Доста хора имат цял куп идеи и смятат, че ако една от тях се провали, то наред идва другата. Да, но това влияе на продуктивността си. Ето защо трябва да определим коя е най-важната задача и да се съсредоточим върху нея.

Планиране

Да, добре е да планирате деня си. Но не и час по час, защото ако изникне нещо непредвидено, плановете ви могат да се объркат необратимо. Опитайте например да импровизирате с извънработното си време, като залагате на спонтанността, независимо дали сте сами, с любимия или с приятели.

Телефонът, моят приятел

На последно място, но не и по важност: според експертите първите 30 и последните 30 минути от деня ни трябва да държим далеч телефони, лаптоп и таблети от себе си. Неразсънилите се или вече уморени очи се увреждат значително по-лесно при взиране в светещи екрани, а защото иначе рискуваме да увредим зрението си, а и ще сме по-склонни към депресия.

Вижте още: Липсата на закуска ни прави по-глупави