Чувствате се стресирани от работата си и искате промяна? Може би, много хора са имали подобни колебания.

Сега, ново проучване ще ви помогне да изберете подходяща за вас работа, съобщава inews.bg

Изследването анализира кои професии са най-стресиращи и кои най-малко. Според него, повече от половината от 10-те най-малко стресиращи професии са в здравеопазването.

На първо място са аудиолозите - те установяват и лекуват проблемите със слуха, е установило изследването, цитирано от "Ройтерс".

"Професиите, които са най-малко стресиращи, включват много малка опасност и минимални физически усилия", казва създателят на сайта careercast.com, направил проучването, Тони Лий.

Други такива професии са диетолозите, денталните хигиенисти, логопедите и трудотерапевтите. Те попадат в работата с най-малко напрежение и конкуренция и са с по-кратка работна седмица.

Работата в медиите и по-специално PR специалистите, според проучването, са най-стресовите професии, въпреки че на първо място са пилотите на търговски самолети.

"Работата в областта на комуникациите може да е много напрегната", обяснява Лий, "особено за специалистите по връзки с обществеността, които трябва да се справят с кризисни ситуации, за новите журналисти, които излизат в ефир с малко или никакво време за подготовка и за фоторепортерите, които работят в опасни условия.

Сред другите стресови професии са високопоставените корпоративни служители, работещите в областта на рекламата, архитектите и брокерите. Професията на софтуерните инженери, програмистите и математиците е по-ниско стресова.

Най-стресова е работата и на пожарникарите, полицаите и шофьорите на такси, а книговезците, специалистите по поправка на музикални инструменти и работещите в производството на авточасти са изложени на най-малък стрес.

Изследователите съставили класацията, след като анализирали 200 различни професии в зависимост от работната им среда, конкуренцията и риска.

Те възложили числовите стойности на фактори, които водят до стрес и дали този фактор е в основата на работа се оценява.

Ако искате да избегнете стреса, най-добре се ориентирайте към една от тези професии. Подреждането е по признак най-малко присъствие на стрес:

1. Аудиолог

2. Диетолог

3. Софтуерен инженер

4. Компютърен програмист

5. Стоматологичен хигиенист

6. Логопед

7. Философ

8. Математик

9. Трудов терапевт

10. Хиропрактор