За възпитанието на децата няма рецепта, формула или теорема, то зависи от вижданията на родителите, но и от много други странични фактори.

Канадски учени обаче установиха, че строгото възпитание и суровите правила в ранното детство могат да доведат до нарушения в емоционалното равновесие на децата впоследствие.

Психолози от Университета в Монреал са на мнение, че ултимативните родители, които постоянно ограничават малчуганите, могат да им причинят фобии, тревожни разстройства и дори пристъпи на паника.

Специалистите провели изследване, в което били включени 120 хлапета на възраст между 12 и 17 години. Били изследвани правилата на възпитание в техните семейства, както и психическото им състояние към датата на експеримента.

Така станало ясно, че непоклатимите правила, поставяни от родителите, могат да имат по-скоро негативни последствия върху развитието на децата им.

Според експертите „златната среда“ не е непостижима и при възпитанието на подрастващите трябва да има баланс между позволените и забранените неща.