Накратко: от ваксината ме е страх, за сертификат давам 300 лв., да умра от Ковид - не ме е страх

"Да се ваксинирам? Ама вие луди ли сте, бе? Ще си купя един сертификат за 300 кинта и толкоз", за съжаление съм чувала многократно подобни изказвания от познати, сигурна съм, че и вие. Или поне повечето от вас.

Тъжната истина е, че у нас парите решават всичко и разни хора нямат нищо против да ви издадат тапия, че сте с антитела или имунизирани, за да си джиткате наляво и надясно. А още по-тъжното е, че последствията след това не са само за вас, отнасят го и горките ви близки и хората, с които най-много общувате. И така попадаме в един омагьосан кръг, от който изглежда, че няма никакво излизане. Защото броят на тези, които съвсем наистина са се имунизирали и тези, които са го направили единствено на хартия, може би е равен. Дано вторите да не са мнозинство, засега ще се въздържа от подобни твърдения.

И какво се получава? Прецакваш системата, схемата ти се получава, вадиш 300 лв., купуваш скъпоценния документ, с който ще те пуснат навсякъде и си щастлив по цели две причини - от една страна си прескочил правилата, от друга вече можеш да се отдадеш на дейности, разрешени само за ваксинирани. Какъвто ти не си. Ама тръпката е да се хвърлим на далаверата, нали?

После броят на заразените отново расте, а изгубилите битката с вируса стават все по-плашещо повече. Имало и много "ваксинирани" сред тях. И какво си казва средностатистическият Бай Ганьо - "Ето, какво ми опявате за тия ваксини? Те не действат". И на първо четене звучи логично, само че я пак да се върнем на номера с фалшивите сертификати. За подкрепа на думите ми, ще добавя изказване на д-р Аспарух Илиев - завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн, по повод този бум на зарезени, които са уж ваксинирани:

"Имам между 10 и 50 съобщения на хора, които казват, че личният им лекар продава сертификати. Това е проблем, от който ние няма да избягаме и трябва да го погледнем с абсолютната му сериозност. Фалшиви сертификати се продават и ние няма защо да го отричаме”.

Така. Докъде ще ни доведе всичко това? От една страна до пълна липса на доверие към ефективността на ваксините и все повече хора ще се отказват от идеята да се имунизират. От друга - с тия фалшименто сертификати, хора, ще вземе да ни излезе име по света. И ще вземат да не признават български сертификати изобщо. Ще си останем в нашата си кочинка и ще продължим да се надцакваме един друг.

И не, никой не твърди, че ваксината ще ви предпази от зараза, но ще ви предпази от хоспитализиране. Ще ви предпази от най-ужасния край, който можете да си представите или поне това е становището на лекарите по света. Пътувайте, бъдете свободни, но не се затваряйте в омагьосания кръг на далаверите и поемайте отговорност. Не само за себе си, но и за тези, които обичате.

Четете още: България сега: Най-висока смъртност от COVID, фалшиви сертификати по 300 лв. и бъдеще за децата ни? Дали?