Автор
Теодор Муховски

Негативните ефекти от ежедневната консумация на банани

Бананите са едни от най-популярните плодове. Те се предлагат в България през цялата година и са богат източник на ценни витамини и минерали. Спокойно можем да ги вземем като лека закуска за работа, да приготвим от тях бананов хляб или да ги използваме като основа на любим коктейл. Експертите обаче предупреждават, че ежедневната консумация на банани може да причини някои негативни странични ефекти.

Свойства на бананите

Бананите съдържат големи количества витамини C, B6, A, E и K. Освен витамини, те са и отличен източник на калций, фосфор, магнезий, калий и натрий. Благодарение на съдържанието на тези съставки, бананите помагат в борбата с анемията, менструалните болки, различни видове дегенерация, а също така намаляват нивото на лошия холестерол. Съдържащият се в тях калий има положителен ефект за предотвратяване на атеросклероза, инфаркти и инсулт.



Бананите също могат да ви ободрят! Това се дължи на съдържащия се в тях триптофан, който е един от субстратите в образуването на серотонин - невротрансмитер, известен още като "хормонът на щастието".

Бананите ви карат да се чувствате гладни и уморени

Въпреки че бананите ви дават бързо усещане за ситост, те не могат да поддържат този ефект за дълго време. Захарта в тях отива в кръвта и дава тласък на енергия, но за съжаление нивото ѝ бързо пада и отново се появява чувство на глад, а понякога и умора.

Тъй като бананите са с много ниско съдържание на мазнини и протеини, повечето от калориите в бананите идват от въглехидратите. Ако вашата закуска се състои само от банан, може да установите, че се чувствате гладни веднага след хранене.



Според диетолозите бананите трябва да се комбинират с източник на протеин, като сирене или фъстъчено масло, за да се получи по-дълготраен ефект на засищане. Тогава нивата на въглехидрати и протеини ще бъдат балансирани.

Бананите съдържат големи количества въглехидрати

Един средно голям банан съдържа 27 грама въглехидрати. Следователно бананите не се препоръчват при диета с ниско съдържание на въглехидрати, тъй като те могат да надвишат броя на въглехидратите.

Бананите могат да причинят газове

Благодарение на съдържанието на фибри, яденето на банани регулира работата на червата. За съжаление, въпреки че фибрите са необходими в диетата, твърде много голямото им количество може да ви накара да се почувствате подути или газове след хранене.

Банани – твърде много калий е вредно

Поради факта, че бананите са богат източник на калий, ежедневната консумация на тези плодове може да доведе до излишък на калий в организма. Хората с високи нива на калий или бъбречно заболяване не трябва да прекаляват с вкусния плод.



Тези, които имат високи нива на калий може също да страдат от бъбречни проблеми. Намаляването на някои храни с високо съдържание на калий (като банани, портокали, диня и др.) може да ви помогне да се почувствате по-добре и да предотврати влошаването на болестта, обяснява диетолог.

Бананите взаимодействат с лекарствата

Бананите също могат да взаимодействат с някои лекарства. Има два вида лекарства, които не трябва да се комбинират с банани, това са АСЕ инхибитори и диуретик спиронолактон. Според медицинското училище в Харвард тези лекарства повишават нивото на калий в кръвта.

Някои лекарства взаимодействат с храната, така че попитайте вашия лекар или диетолог дали някое от лекарствата, които приемате, взаимодейства с храната.



Четете още: Защо баба ми никога не изхвърляше корите от ябълките и какво правеше с тях